Wanita Perlu Tahu Bahaya Minum Ais Terlalu Kerap

Kalau cuaca panas je mesti cepat terasa dahaga kan? Dapat pula kalau minum ais mesti lega. Haa tapi anda perlu tahu sebenarnya tak elok jika anda sering minum ais tambah lagi bagi wanita. Minuman berais sebenarnya boleh memberi kesan ke atas tubuh badan kita dan ianya berbahaya.

Image result for ice water

Sumber : huffpost

Sebenarnya minuman berais ni boleh mengurangkan kadar degupan jantung anda. Tanpa anda sedar ketika anda minum ais ia akan merangsang saraf vagus. Saraf vagus bertindak untuk mengawal tindakan luar badan anda dan ianya juga adalah pengantara yang mengawal degupan jantung dan suhu ais. Apabila suhu ais rendah degupan jantung anda akan menurun ke tahap yang berbahaya.

Related image

Sumber : pa&ma

Bukan itu sahaja jika anda terlalu kerap minum ais ia akan menyebabkan jangkitan pada kerongkong. Pernah tak anda alami batuk sehingga mengeluarkan kahak? Rutin minum ais adalah salah satu punca yang akan menyebabkan keluarnya lendir atau kahak yang membentuk satu lapisan di saluran pernafasan. Apabila saluran itu menebal ia akan mudah terdedah pada jangkitan dan menyebabkan keradangan.

Related image

Sumber : sirap

Proses pencernaan anda juga akan terganggu jika anda kerap minum ais. Ini kerana ia akan menyebabkan saluran darah akan mengecut dan ia melambatkan proses pencernaaan apabila makanan tidak dapat hadam dengan betul. Nak minum ais boleh tapi jangan terlalu kerap ye sebab lebih baik mencegah daripada merawat.

 

 

 

Sumber : gempak

Tags:
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna