‘Trick’ Untuk Si Pemakai Cermin Mata

Rabun merupakan sebahagian masalah kesihatan awam bagi seluruh masyarakat dunia sejak berdekad lalu. Sebagaimana di negara Asia dalam kajian yang dijalankan terhadap murid sekolah di Malaysia, didapati prevalen rabun jauh bagi bangsa Cina adalah 42% dan Melayu 15%. Itu baru saja murid sekolah. Belum lagi, keseluruhan.

Walaubagaimanapun, masalah rabun boleh diatasi dengan memakai cermin mata, kanta sentuh dan pembedahan refraktif. Rata-rata individu memilih untuk memakai cermin mata kerana ia merupakan pilihan yang paling mudah, murah dan selamat. Tapi, ada kekangan di sebalik penggunaan cermin mata.

via GIPHY

Misalnya, keluar dari kereta yang pasang penghawa dingin, cermin mata terus berwap. Cermin mata hilang, meraba-raba nak cari atau cermin mata sering terlurut ke bawah. Jangan risau, Donna ada tip yang boleh anda ikut.

Antara tricks!

  1. Jika cermin mata anda sentiasa berwap bila sedang memasak, atau keluar dari kereta yang pasang penghawa dingin. Sapukan buku sabun pada permukaan cermin dan lap! Masalah anda akan selesai.

2. Jika cermin mata anda hilang sampai meraba-raba nak cari. Paling mudah adalah dengan cari menggunakan
kamera telefon bimbit anda.

Bebola mata yang gagal membiaskan cahaya dengan baik akan menyebabkan penglihatan seseorang menjadi kabur dan menjadi rabun. Semoga dengan tip yang kami kongsikan ni, dah tak ada masalah bila pakai cermin mata. Selamat mencuba!

 

 

 

 

 

Sumber: 5 minutes crafts

Tags: , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna