Currently Browsing: sedap

Lepas Cuba Tiru Gaya Masak Sugu Pavithra, Wanita Ini Bongkar Sesuatu

Bila bahan masakan yang mengandungi glutamat dan dimasak sehingga hancur, secara tak langsung akan memberikan rasa umami. Bagi yang tak tahu apa itu maksud perkataan umami, umami adalah “rasa enak yang menyenangkan” dan bahasa ini diambil dari bahasa Jepun.

CONTINUE READING

Tak Nak Kena Tipu, Belajarlah Kenal Jenis Durian

Untuk mengelakkan perkara ni terjadi dekat anda yang belum kena tipu lagi, marilah kita menambah pengetahuan mengenai durian supaya kita tahu durian apa yang kita nak beli sekaligus dapat mengelak dari penipuan penjual yang tidak  bertanggungjawab.

CONTINUE READING

Tak Perlu Tepuk-Tepuk! Tengok Kulit Tembikai Je Dah Boleh Tahu Manis Ke Tak

Siapa yang pernah tepuk-tepuk masa pilih tembikai dulu tu mesti rasa dungunya aku, kan? Ihiks! Tak apa, bila dah tahu, praktikkan je okay? Baru nampak hebat bila kita pilih tembikai tanpa menepuk-nepuk badan tembikai.

CONTINUE READING

Ramadan Musim PKP Ni, Jom Buat Kuih Tepung Pelita Sendiri!

Tahun 2020 ni kita bertemu bulan Ramadan dalam musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di mana semuanya menjadi terhad. Jom kita cuba buat sendiri kuih Tepung pelita ni. Nak tak?

CONTINUE READING

Ingat Semua Eksperimen Menjadi Ke? Ini Koleksi Lucu Masakan ‘Fail’ Teruk!

Namun, biasalah bila first time buat, tak semuanya menjadi dik oi. Sungguh lucu bila ada satu group di facebook yang dinamakan sebagai Masakan Apa Tak Jadi Hari Ni menjadi tempat untuk orang ramai berkongsi hasil eksperimen mereka.

CONTINUE READING

Mudah! Tumis Kacang Panjang Bersama Telur Masin

Setiap orang ada cara masak mereka yang tersendiri. Google la resipi ni di internet, pasti anda akan lihat bahan dan cara penyediaan yang berbeza. Jadi tujuan kami buat artikel ni adalah ingin kongsikan cara kami tumis kacang panjang bersama telur masin cara mudah, senang dan sedap! 

CONTINUE READING
Donna