Currently Browsing: sayuran

Asyik Korea Je, Ini Senarai Makanan Jepun Yang Popular Dekat Malaysia!

Apa kata kali ini anda beralih arah pada makanan Jepun pula. Eh jangan salah sangka, makanan Jepun bukan setakat sushi je tau. Mungkin anda sudah dimanipulasikan dengan iklan atau cerita daripada kawan-kawan yang makanan mereka hanya nasi dan ikan sahaja. Sebenarnya, makanan orang Jepun lebih banyak dan best berbanding Korea tau, jom lihat di bawah senarai makanan popular dekat Malaysia yang patut anda rasai! 

CONTINUE READING

Apa Nak Buat Kalau Anak Tak Suka Makan Sayur?

Kalau dikisar sayur bersama hidangan mereka, jadi sampai bila nak kena hidang makanan dalam bentuk kanji? Umur si manja makin meningkat. Hm, bukan senang nak jadi ibu, banyak hal nak kena fikir. Pening! Pening! Tak apa, sekarang ni kami nak kongsikan trik lain selain mengisar sayur dalam hidangan mereka.

CONTINUE READING

Boleh Ke Makan Kentang Yang Sudah Bertunas?

Kita sebagai ibu atau wanita bujang yang bekerjaya, sebelum nak masak pastikan penggunaan bahan masakan dalam keadaan baik dan segar supaya tidak memudaratkan kesihatan pada masa akan datang. Okaylah, Donna nak check kentang kat dapur ada tunas ke tak, ihiks!

CONTINUE READING

Macam Mana Nak Masak Labu Zucchini Ni?

Sayuran ini sangat terkenal di negara Jepun kerana digunakan untuk membuat hidangan sushi. Rasanya yang ranggup dan mengandungi pelbagai khasiat gizi seperti vitamin C sering menjadi menu seharian yang wajib. Kalau nak tahu, Zucchini bukan saja digunakan dalam hidangan sushi je tapi dalam masakan lain pun boleh. Antaranya…

CONTINUE READING

Khasiat Brokoli Baik Untuk Tubuh Anda

Anda seorang yang gemar makan sayur tak? Sudah tentu khasiat sayuran dapat menjaga kesihatan tubuh badan anda. Mungkin ada diantara anda yang masih belum tahu bahawa brokoli sebenarnya berasal daripada tanaman kubis yang mengandungi nutrisi iaitu fitronutrien. Ia mengandungi vitamin, mineral dan mikronutrien yang dapat menjaga tubuh badan anda. 

CONTINUE READING

5 Jenis Makanan Yang Tak Perlu Simpan Dalam Peti Ais

Menurut Tukang Masak di Institute of Culinary Education, Palak Patel berkata tidak semua makanan perlu disimpan di dalam peti ais kerana kesegaran makanan akan hilang yang akan mengakibatkan rasa makanan sedikit berubah. Dia turut menyenaraikan beberapa jenis makanan yang tidak perlu disimpan di dalam peti ais. Antaranya…

CONTINUE READING
Donna