Currently Browsing: resepi mudah

Sejuk- Sejuk Dapat Minum Coklat Panas Memang Layan, Nak Senang Ikut Je Resepi Ni

Selalunya kalau musim hujan ni pasti anda mahu sesuatu makanan atau minuman yang hangat dan mampu mengurangkan rasa sejuk tu, betul tak? Selain makan mi segera dapat minum coklat panas pun sedap, tambah lagi sekarang kan musim hujan. Haa tak perlu nak susah-susah beli dekat kedai luar, dengan menggunakan serbuk koko anda boleh dapat minuman hot chocolate rasanya macam ala-ala dekat Starbucks gitu! 

CONTINUE READING

Nak Jadi Menantu ‘Perfect’? Kena Tahu Dulu Macam Mana Rupa Pecah Minyak

Ehem tengah sibuk nak siapkan persiapan kahwin ke tu? Mesti ada diantara anda yang berasa agak gementar untuk melangkah masuk ke alam rumahtangga, yelah nak kena layan mak mertua pula lepas ni. Buatnya dia suruh masak, haa mesti berpeluh satu badan, bukan apa zaman sekarang ni masih lagi ada yang tidak tahu istilah orang lama ketika masak di dapur. 

CONTINUE READING

Nyum! Resepi Paling Mudah ‘Fish And Chips’ Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Dah bosan dengan menu makan tengahari anda? Haa biasalah walaupun kebanyakan masyarakat Melayu gemar dengan hidangan lauk pauk yang pedas dan berkuah tetapi Donna pasti sekali sekala mesti anda ingin cuba masakan barat seperti chicken chop dan fish n chips! Tetapi ramai yang merungut kerana sesetengah kedai menjual satu set hidangan dengan harga yang tidak masuk akal! 

CONTINUE READING

Gandingan Kuih Serabai Dan Kuah Lemak Durian Pasti Buatkan Anda Terliur

Pernah dengar tak kuih serabai? Haa mesti anda tertanya-tanya mengapa kuih ini namanya pelik, sedap ke? Kalau anda nak tahu, kuih serabai ni sudah terkenal di Malaysia sebagai kuih tradisional. Kuih ini mempunyai rasa yang berbeza berbanding manisan moden yang sering anda makan. 

CONTINUE READING

Tradisi Salad Melayu Hampir Dilupakan, Jom Belajar Buat Kerabu!

Gabungan sayur-sayuran, perahan jus limau dan digaulkan pula dengan hirisan halus mangga. Umpph sedapnya, haa boleh teka tak apa hidangan yang dikatakan tu? Rasanya yang masam dan pedas memang sesuai sangat dengan tekak orang melayu kita ni, tak lain tak bukan mesti lah kerabu!

CONTINUE READING

Musim Cempedak Datang Lagi, Jom Buat Kek Dengan Cara Mudah

Okay dah boleh move on dengan durian, sekarang musim cempedak datang lagi.  Haa buah cempedak ni sama juga dengan durian kerana mempunyai bau yang kuat. Kalau dibuka memang bau satu rumah! Waktu petang-petang kebiasaanya anda mesti akan hidangkan cempedak goreng dan diminum bersama teh’ o panas. Tapi apa kata kali ini anda cuba buat kek cempedak yang hasilnya pasti sedap dan lembut. 

CONTINUE READING
Donna