Currently Browsing: pengantin

Pengantin, Kalau Tak Nak Pakai Sanggul Lintang Cuba Gantikan Dengan ‘Crown’ Ringkas Ni

Biasalah bila zaman makin maju ni style untuk pakaian pengantin lebih kepada urban dan minimalis. Jadi, dah tak ramai yang nak pakai sanggul lintang ni waktu persandingan. Cukup meletakkan tiara dan veil atas kepala. Bagi yang tak berhijab, cukup dengan sanggup bulat dan makhota menghiasi kepala.

CONTINUE READING

Bukan Datang Untuk Kutuk Pengantin, Anda Perlu Jaga Adab Sebagai Tetamu

Majlis resepsi diadakan bertujuan untuk meraikan tetamu bagi memenuhi tuntutan agama serta mengelakkan daripada sebarang fitnah berlaku pagi pasangan yang sudah bernikah. Sepatutnya ia disambut dengan meriah bila ada adanya tetamu yang hadir, tapi sehingga ke hari ini masih ada membawa sikap buruk ketika menghadiri sesebuah majlis perkahwinan. 

CONTINUE READING

Baju Kahwin Tak Nak Kembang & Ketat Sangat? Jom Tengok ‘Pattern Vogue’ A-Line

Kalau bab orang mengata kata umur 30-an baru nak kahwin siap buat grand-grand. Biarkan je lah. Kalau nak puaskan hati semua manusia memang tak dapat. Apa yang penting, majlis perkahwinan yang dibayangkan selama ini menjadi kenyataan. Cuma, kami ingin kongsikan dengan anda idea baju pengantin.

CONTINUE READING

Meriah! Ain Edruce Masih Kekalkan Adat Melayu Sepanjang Majlis Perkahwinan

Tapi apa yang menarik perhatian kami adalah sepanjang majlis pelakon berusia 27 tahun ini dipenuhi dengan adat melayu yang mengikut turutan seperti majlis perkahwina dahulu-kala. Sangat meriah! Bagus Ain masih mengekalkan adat melayu. Bukan apa, tak ramai sekarang ni yang buat majlis penuh adat. Bila sekali-sekala kita tengok, seronokkan? Semoga Ain dan pasangan kekal bahagia sampai tua.

CONTINUE READING

Dah Zaman Millenial Ni, Barang Hantaran Kena La ‘Style’ Urban Sikit

Ada sesetengah golongan masyarakat melayu pula lebih menekankan barang hantaran dalam bentuk makanan seperti buah-buahan, manisan, sirih junjung, kek, agar-agar bercorak dan lain-lain lagi. Iyalah, barang hantaran ni cuma adat melayu jadi ia akan berubah mengikut kehendak manusia. Tiada dalam garis panduan Islam.

CONTINUE READING

Buntu Idea Untuk ‘Door Gift’ Majlis Kahwin? Meh Usha Senarai Best Ni

Dalam banyak-banyak persiapan perkahwinan yang dilakukan, selalunya hal yang satu hal ni selalu terlepas pandang. Kadang-kala terkurang, adakalanya terlebih-lebih pula bajetnya. Door gift atau buah tangan pengantin kepada tetamu sungguh istimewa kerana ia menandakan terima kasih daripada pengantin dan keluarga kepada tetamu yang hadir memeriahkan majlis bahagia mereka. Dan mengaku atau tidak, selalunya door gift ni antara yang dinanti-nantikan oleh tetamu yang hadir. Ada yang siap berteka-teki akan hadiah apakah yang bakal diterima nanti.

CONTINUE READING
Donna