Currently Browsing: nasi

Takut Petai Cepat Busuk? Apa Susah, Kita Awet Sendiri Je Lah!

Jangan salah faham, apa yang dimaksudkan dengan awet petai dalam artikel ni bukan buat jeruk petai ye tapi ingin memastikan petai bertahan lebih lama. Jom kita lihat cara mengawet petai dan untuk pengetahuan anda, perkongsian ini diambil daripada salah seorang pengguna Facebook.

CONTINUE READING

Tahu Tak Nasi & Roti Basi Boleh Buat Baja?

Erti kata lain, roti dan nasi basi ni dapat menggantikan baja tanaman. Bukan apa, kadang-kala dah tabur baja pun tanaman tak mekar. Jadi, dengan alternatif ni mungkin dapat membantu menyegarkan tumbuhan.

CONTINUE READING

Ingat Semua Ikan Boleh Dimakan Ke? Hati-hati Dengan 5 Jenis Ikan Ini!

Donna mengerti, apabila kita meluangkan masa lebih banyak di rumah bersama keluarga, mesti ada yang gemar dan rajin memasak pelbagai jenis menu. Dari masakan kampung sehinggalah western. Tak cukup dengan itu, rajin pula dengan membuat pemanis mulut! Well ladies, masak, masak juga, hati-hati dengan 5 jenis ikan yang mungkin boleh jejaskan kesihatan sesetengah kita!

CONTINUE READING

Dah Kering Sangat Idea Nak Makan Apa, Cuba Masak Nasi Beriani!

Kami juga yakin, kebanyakan hidangan yang anda cuba tu mesti lauk-pauk dan kuih-muih. Ha, apa kata kali ni kita cuba pula resipi hidangan, Nasi Beriani. Bayangkan kalau makan dengan ayam merah, jelatah dan papadom. Fuh! Mereciks habis sis!

CONTINUE READING

Gerenti Licin Pinggan! Resepi Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku

Hari minggu kalau mak-mak singgah ke pasar pagi untuk membeli bahan masakan, pasti dapat lihat sayur-sayur segar antaranya pucuk paku. Bila sebut je pucuk paku terus terfikir nak buat masak lemak cili api, memang gerenti licin pinggan dibuatnya hiks! 

CONTINUE READING

Bekal Unik Tapi Seram! Lihat Bagaimana Wanita Ini Bekalkan Makanan Untuk Suami Bertuah

Lepas ni bolehlah sampaikan sesuatu pada suami melalui corak bekal makanan. Misalnya, kalau anda merajuk, buat je makanan yang menunjukkan ekspressi wajah sedang marah dan kalau nak shopping hujung minggu ni, buat je bekal makanan isnin sampai jumaat berunsurkan beg tangan, kepingan duit, baju, ihiks! 

CONTINUE READING
Donna