Currently Browsing: mental

5 Jenis Aktiviti Yang Berfaedah Untuk Kesihatan Mental

Bukan setakat kesihatan fizikal yang penting. Kesihatan mental merupakan antara kesihatan yang amat penting juga untuk kita semua jaga. Cuba anda fikir kalau mental tak sihat, macam mana nak jaga kesihatan tubuh badan?

CONTINUE READING

Tahap ‘Chaos’ Di Awal Pandemik, Efek Sakit Mental

Tiap hari, tiap masa, rakyat terpaku di depan TV dan media sosial untuk mengikuti status kesihatan dan keselamatan di negara dan luar negara. Jika kita perhatikan komen-komen netizen di media sosial, ianya membayangkan stress, anxiety, ketakutan, kebimbangan, kemarahan, kekeliruan dikalangan kita. Pendek kata keadaan semakin kalut dan “chaos”, suatu respon luar biasa yang biasa berlaku dalam mana-mana natural disaster.

CONTINUE READING

Video Perempuan Mengamuk Kena Tarik Kereta, Punca Stres & Sakit Mental?

Lihat sajalah video yang tular di media sosial ni, seorang wanita berpakaian baju kurung melenting dan mengamuk di parkir kereta awam gara-gara tidak benarkan pekerja penarik kereta menarik keretanya. Perkara ini mendapat perhatian orang ramai di media sosial sehinggakan ada yang membuat perkongsian dengan menceritakan perkara sebenar.

CONTINUE READING

Siapa Kata Mak-Mak Tak Layan Kpop, Sambil Kemas Rumah Layan Lagu Ni Memang Asyik!

Haa jangan main-main, zaman sekarang ni bukan anak muda je yang layan Kpop okay, tapi mak-mak di luar sana pun sama minat jugak tau. Orang kata muzik tidak mengenal usia githew…

CONTINUE READING

Di USA ‘Baby Walker’ Punca 230 000 Kes Kecederaan Bayi, Kenapa?

Untuk si manja belajar berjalan sebenarnya membiarkan mereka berguling, merangkak dan bermain di lantai. Cara lain lagi, biarkan mereka memanjat, berjalan perlahan-lahan dengan memegang apa-apa sokongan dengan kerap supaya dapat memberi rangsangan secara tidak langsung kepada motor and sensor kaki.

CONTINUE READING

Prestasi Kerja Terjejas Akibat Kesihatan Mental Berpunca Dari Tempat Kerja

Ramai yang masih salah faham tentang penyakit mental kerana ada yang menyamakan ia dengan keadaan seseorang itu kurang waras dan yang lebih teruk terdapat segolongan besar gagal untuk mengenali tanda dan simptom penyakit tersebut. Kemurungan, rasa bimbang yang melampau, gangguan bipolar dan skizofrenia adalah kumpulan penyakit mental yang sering dialami oleh masyarakat Malaysia pada masa kini. 

CONTINUE READING
Donna