Currently Browsing: mata

‘Home Remedy’: Sapu Minyak Badam Manis Untuk Hilangkan Gelap Bawah Mata

Jenuh la nak tepek concealer banyak-banyak bawah mata, bila dah tengahari mula la nampak kelabu. Panda eyes ni bukan hanya berpunca daripada tidak cukup tidur, kadangkala bagi anda yang mempunyai genetik agak sukar untuk hilangkannya walaupun dah guna pelbagai produk. 

CONTINUE READING

Pada Ibu Baru Bersalin, Sentiasa Pantau Bahagian Mata Anak Kalau Tak Boleh Buta

Kalau salah jaga bayi yang sistem imunisasinya kurang, kemungkinan besar si kecil mudah dijangkiti penyakit. Perkara ini sering dinasihatkan oleh para doktor kerana penjagaan bayi bukan satu perkara yang mudah jika tiada pengetahuan atau individu yang  mahir dalam membantu memberi nasihat seperti bidan yang bertauliah.

CONTINUE READING

Tak Perlu Malu! Guna Helah Ni Kalau Nak Sorok ‘Double Chin’

Memiliki 'doublechin' ni memang sesuatu perkara yang menakutkan buat kaum hawa. Untuk pengetahuan anda, ia sebenarnya adalah lemak yang berlebihan di bawah dagu yang sering membuatkan anda berasa tidak selesa dan kurang keyakinan. Tapi jangan risau, tak perlu berhabisan duit untuk pergi ke klinik kecantikan untuk buat rawatan tu semua. Jom lihat di bawah, 4 teknik solekan mudah untuk hilangkannya! 

CONTINUE READING

Tak Reti Nak Pakai ‘Eyeliner Cat Eye’, Ikut Cara Genius Ni Kan Lebih Mudah

Haa bab solekan ni wanita memang power, biasa lah nak cantik mesti kena ada effort baru lah anda akan tampil yakin dan ceria setiap hari. Tapi ramai diantara anda yang masih lagi belum tahu bagaimana teknik sebenar  untuk memakai eyeliner dengan betul. Celak mata ni penting tau kerana ia akan membuatkan wajah anda segar dan tidak kusam. 

CONTINUE READING

Ketumbit! Ketahui Jenis Dan Rawatannya

Sebenarnya, ketumbit atau keradangan mata mempunyai 2 jenis dan iaitu Chalazion (bengkak dan berbenjol di bahagian kelopak mata) dan Stye (timbul bintil dibahagian bawah mata). Kedua-kedua ketumbit ini juga mempunyai punca dan rawatan yang berbeza. Jom lihat penerangan berikut.

CONTINUE READING

‘Contact Lens’, Memang Mata Cantik Tapi Kena Tahu 8 Penjagaan Yang Betul

Kami ingin memberi peringatan kepada orang ramai cara penjagaan contact lens sebelum, semasa dan selepas menggunakannya. Bukan apa, kami takut jika ada yang tidak tahu cara penjagaan yang betul, ia akan memberi kesan buruk pada mata sehingga boleh menyebabkan hilang daya penglihatan.

CONTINUE READING
Donna