Currently Browsing: masakan

Doktor Ini Terang Kesan Buruk Beri Bayi Coklat Bawah Usia 2 Tahun

Menurut seorang doktor, Dr Nimelesh menerusi penerangannya di akaun twitter miliknya, kajian dilakukan American Academy of Pediatrics menasihatkan kepada semua para ibu bapa supaya tidak memberi bayi berusia setahun ke bawah minuman atau makanan yang mengandungi kafein termasuklah coklat.

CONTINUE READING

Pejam Mata Boleh Siap! Bubur Cha Cha, ‘Simple’& Sedap

Salah satu pemanis mulut yang menjadi perhatian ramai adalah Bubur Cha-Cha. Jangan ingat hidangan ni dari orang melayu. Sebenarnya, ia adalah hidangan salah satu pencuci mulut yang terkenal dalam golongan keturunan Nyonya.

CONTINUE READING

Kuih Tradisional ‘Terbang’ Ke Australia Tarik Minat ‘Mat Saleh’

“Harga kuih di Malaysia mungkin masih lagi murah kerana bahan masakan mudah dapat tapi disini harga agak mahal sedikit memandangkan santan pun agak mahal jadi, harga sebekas kuih bagi setiap kuih sebanyak 10 dolar,” jelasnya.

CONTINUE READING

Pedas & Menyengat! Keli Gulai Lemak Cili Hijau Campak-Campak Pun Sedap

Sekarang, sis nak kongsikan satu menu yang mudah je. Orang tua-tua kata campak-campak je! Macam mana masak level campak-campak tu, jom tengok bahan dan cara penyediaan Ikan Keli Masak Gulai Lemak Cili Hijau.

CONTINUE READING

Kesan Buruk Bila Si Ibu Letak Garam & Gula Dalam Makanan Bayi Setahun Ke Bawah

Sayangnya, kebanyakan daripada kita gagal untuk mendalami perihal anak terutama tentang kesihatan. Apa yang kita tahu penyediaan barang mandian, pakaian dan tempat tidur mereka. Jarang yang ambil tahu tentang corak pemakanan mengikut usia mereka..

CONTINUE READING

Resipi Sambal Ayam Penyet Versi Melayu!

Kami nak kongsikan dengan anda resipi sambal ayam penyet versi melayu. Kenapa kami kata versi melayu?  Sebab bahan dan cara penyediannya lain sikit dari sambal ayam penyet versi indonesia yang asal. Jom lihat bahan-bahan dan cara penyediaannya, pasti anda akan faham mengapa, ihiks!

CONTINUE READING
Donna