Currently Browsing: masakan

Asyik Layan K-Drama Je, Sekarang Ni Layan Menu Korea Tteokbokki Pula

Antara makanan orang Korea yang famous adalah Tteokbokki. Kuah merah di makan bersama kek beras dengan campuran bahan sampingan yang membuatkan tekak menjerit-jerit nak merasa, fuh! Sekarang ni jom masak Tteokbokki ikut resipi kami. 

CONTINUE READING

Buka Je Peti Ais Mesti Bau Busuk! Nah Pakai Barang Dapur Je Untuk Hilangkan Bau

Alahai bila buka je peti ais, mesti berbau satu rumah! Haa dah sumbat macam-macam lepas tu jarang pula cuci peti ais memang confirm lah berbau. Bayangkan bau hanyir ikan dan bahan basah yang lain melekat pada peti ais sampai makanan yang lain pula berbau sekali. Wahai mak-mak di luar sana walau sesibuk mana pun anda, sekali sekala kena rajin kan diri untuk mengemas dan membersih peti ais. 

CONTINUE READING

Kuah Rojak Kalau Nak Sedap Kena Buat Dengan Air Tangan Sendiri Baru Padu!

Tidak kira bekerja atau pun tidak memasak memang sudah menjadi rutin harian buat kaum wanita, walaupun kadang-kadang tu dah penat bekerja tapi anda akan tetap menyiapkan hidangan buat seisi keluarga. Ilmu memasak ni memang penting bagi wanita kerana setiap masakan yang anda hidangkan kepada mereka dapat merasai sendiri air tangan anda. Haa power kan! 

CONTINUE READING

Jangan Main Letak Je Minyak Semasa Rebus Spageti, Ini Sebab Yang Anda Perlu Tahu

Campak-campak bahan dalam kuali tak sampai setengah jam dah siap! Hidangan apa lagi paling senang dan mudah nak masak kalau bukan spageti atau pasta. Ia bukan sahaja mudah untuk disediakan dalam masa yang sama sedap, anak-anak pun mesti suka. Tambah lagi di pasaran sekarang terdapat pelbagai jenis sos readymade hanya boleh dipanaskan jadi tak ada la duduk lama-lama di dapur.  

CONTINUE READING

Jangan Membazir! Jom Belajar Teknik Cara Mudah Jimat Minyak Masak

Cuba check dalam sehari berapa banyak anda mengambil makanan yang bergoreng? Memang tidak dapat dinafikan rata-rata rakyat Malaysia gemar dengan makanan bergoreng kerana ianya lebih sedap dan memberi kepuasan apabila menikmatinya pada bila-bila masa. Buat para ibu, pasti akan mengalami kesukaran dalam berjimat menggunakan bahan masakan seperti minyak betul tak?

CONTINUE READING

Resipi Ayam ‘Crispy’ Krap Krup Krap Paling Asyik!

Sebenarnya, kalau nak dapatkan rasa dan tekstur makanan yang sedap bukan menggunakan bahan yang mahal tapi sebenarnya menggunakan kesabaran dan kreativiti untuk jadikan satu hidangan itu sedap. Siapa yang selalu jadikan dapur tempat ‘mainan’ mereka pasti tahu mix and match bahan masakan. Jangan ingat pakaian je boleh mix and match ye! Masakan pun boleh. So, jom kami tunjukkan hidangan ayam goreng rare.

CONTINUE READING
Donna