Currently Browsing: makanan bayi

Doktor Ini Terang Kesan Buruk Beri Bayi Coklat Bawah Usia 2 Tahun

Menurut seorang doktor, Dr Nimelesh menerusi penerangannya di akaun twitter miliknya, kajian dilakukan American Academy of Pediatrics menasihatkan kepada semua para ibu bapa supaya tidak memberi bayi berusia setahun ke bawah minuman atau makanan yang mengandungi kafein termasuklah coklat.

CONTINUE READING

Kesan Buruk Bila Si Ibu Letak Garam & Gula Dalam Makanan Bayi Setahun Ke Bawah

Sayangnya, kebanyakan daripada kita gagal untuk mendalami perihal anak terutama tentang kesihatan. Apa yang kita tahu penyediaan barang mandian, pakaian dan tempat tidur mereka. Jarang yang ambil tahu tentang corak pemakanan mengikut usia mereka..

CONTINUE READING

Nak Beli Tapi Takut Rugi, Macam Mana Nak Pilih Avokado Dengan Betul?

Menurutnya, untuk mengenalpasti sama ada buah avokado sudah ranum atau tidak, lihat pada warna kulit luar. Jika coklat, maknanya isi dalam lembut. Manakala jika avokado berkulit hijau maknanya buah tersebut belum ranum.

CONTINUE READING

‘Homemade Mashed Potato’ Untuk Si Manja

Mudah je nak buat mashed potato ni. Tak sempat peluh keluar, hidangan untuk si kecil dah pun siap. Nak sedap lagi, hidangkan kentang putar tadi bersama kuah lada hitam. Rasa dia lagi bertambah sedap! Silap-silap nanti, bukan je buat untuk si kecil tapi untuk makan kita sekali, ihiks! Selamat mencuba.

CONTINUE READING
Donna