Currently Browsing: ibu hamil

Salah Pakai Produk Kecantikan, Boleh Bahayakan Bayi Dalam Perut

Selalunya time mengandung ni lah, anda akan mengalami alahan yang teruk. Bila muka naik jerawat, kulit kusam mesti hati tak senang. Nak keluar pun rasa malas kan? Sudah menjadi lumrah, semasa proses kehamilan banyak perkara yang harus dijaga untuk menjaga kesihatan anda dan bayi. Nak cantik tu boleh untuk menaikkan lagi seri wajah tapi cuba check ada tak bahan ni dalam skincare anda?

CONTINUE READING

Jangan Silap Langkah, Ini Panduan Urut Bayi Baru Lahir Dengan Betul

Walaupun kadangkala agak sukar untuk menguruskan bayi mempunyai saiz tubuh badan yang kecil dan kulit yang lembut namun anda tidak perlu takut untuk melakukan rutin urutan bagi membantu perkembangan bayi. Tapi harus diingatkan, setiap urutan yang dibuat pastikan anda mengikut panduan yang betul. Nak tahu bagaimana caranya, jom lihat dibawah. 

CONTINUE READING

Posisi Tidur Terlentang Sebabkan Risiko Dua Kali Ganda Bayi Meninggal Dalam Kandungan?

Haa bila dah masuk trimester hamil ni mesti sukar nak cari posisi tidur yang selesa kan? Waktu malam je mesti sering terjaga dan melihat pasangan tidur dengan lena sampai timbul rasa cemburu dibuatnya. Kadang-kadang pelbagai cara anda lakukan untuk dapatkan tidur yang lena, tapi anda perlu tahu bahawa posisi terlentang adalah posisi yang anda harus elakkan. 

CONTINUE READING

Sering Kena ‘Simpul Biawak’ Semasa Hamil? Ini Cara Atasinya

Ada yang panggil simpul biawak, tarik mengkarung haa tapi sebenarnya itu adalah kekejangan kaki yang sering berlaku pada wanita mengandung. Bila tengah sedap tidur pada waktu malam, tiba-tiba rasa cramp, haa tuhan je yang tahu betapa sakitnya ia menyerang di bahagian kaki! 

CONTINUE READING

Benarkah Aktiviti Renang Bagus Untuk Pesakit Asma?

Asyik sibuk dengan kerja je, kadang-kadang sampai terlupa nak rancang aktiviti pada hujung minggu bersama keluarga. Agak-agaknya apa aktiviti yang best dan santai untuk hujung minggu nanti? Haa tak perlu susah-susah pun fikir, sebenarnya ramai yang masih lagi tidak tahu tentang manfaat senaman air iaitu aktiviti swimming sebagai rutin. 

CONTINUE READING

Doktor Ini Kongsikan Pemakaian ‘Seat Belt’ Yang Betul Bagi Para Ibu Yang Hamil

Untuk mengetahui bagaimana cara pemakaian tali pinggang keledar kaedah kereta yang sepatutnya, anda boleh baca penerangan dalam artikel ini yang dikongsikan oleh seorang Pegawai Perubatan Obstetrik & Ginekologi KKM iaitu Dr Muhammad Izzat Abdul Razak.

CONTINUE READING
Donna