Currently Browsing: hidangan

Tak Perlu Risau Masak Nasi Terlebih Air, Ikut Je Petua Ni…

Ramai orang kata, wanita ni kalau tak pandai masak nasi memang memalukan tambah lagi kalau ‘makcik-makcik bawang’ ada habis semua dia ceritanya. Mungkin anda sering mengalami masalah di dapur seperti nasi mentah atau lembik walaupun sukatan air diletak dengan betul. 

CONTINUE READING

Teringin Nak Makan Bihun Sup Utara? Jom Cuba Resepi Paling ‘Simple’ Ni

Takkan nak ‘order fast food’ je untuk mereka? Haa apa kata anda beralih kepada sesuatu yang lebih menarik dan mudah untuk disediakan iaitu bihun sup utara. Hidangan ini amat sesuai buat semua peringkat umur, sama ada kanak-kanak mahupun golongan dewasa kerana ia berasaskan sup dan sayuran. Jadi anda tidak perlu risau, bagi yang suka pedas anda boleh sediakan kicap cili yang padu hanya dengan menggunakan bahan mudah. 

CONTINUE READING

Salah Pilih Sendiri Rugi! Jom Belajar Pilih Ayam Berkualiti Di Pasar

Kalau dekat pasar atau mana-mana kedai runcit, kami lihat kebanyakannya akan main ambil je ayam yang ada depan mata tanpa membelek keadaan ayam tersebut. Bukan apa, kalau boleh biarlah kita dapat beli dan masak ayam yang segar dan berkuailiti. Nak ke makan atau hidangkan ayam yang dah lama dan tak segar?

CONTINUE READING

Betul Ke Nasi Yang Dipanaskan Penyebab Keracunan Makanan?

Bukankah lebih baik kalau kita tahu bajet untuk berapa orang makan. Elakkan masak lebih kecuali jumlah isi rumah ramai dari kebiasaan. Tak apa tak cukup sebab boleh masak lagi tapi kalau lebih dan panaskan. Agak-agak elok tak untuk kesihatan?

CONTINUE READING

Pekat Dan Berempah! Resepi Sup Tulang Ala Chef Wan

Hidangan bersup ni memang menjadi pilihan ramai kerana ia bukan sahaja memberi kesegaran pada musim hujan malah lebih berkhasiat kerana mempunyai rempah ratus yang baik untuk tubuh badan. Bukan setakat makan dengan nasi tapi sup tulang ni boleh dijadikan sebagai minuman petang untuk dicicah bersama roti. 

CONTINUE READING

Bila Lagi Nak Cuba 4 Makanan Popular Di Sarawak Ni, Memang Padu!

Dah bosan dengan makanan orang Semenanjung, why not kali ini anda beralih ke makanan Sarawak. Haa mesti tak pernah terfikir kan untuk mencuba makanan orang di sana. Untuk pengetahuan anda, Sarawak adalah negeri terbesar yang ada di Malaysia, jadi tak hairan lah kalau di sana terdapat pelbagai pilihan dan variasi makanan yang menarik dan sedap. 

CONTINUE READING
Donna