Currently Browsing: diet

Awas! 3 Jenis Makanan Ni ‘Confirm’ Buat Berat Badan Naik Mendadak

Ramai yang tahu Malaysia adalah salah satu negara yang mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara. Boleh dikatakan negara kita ni memang syurga makanan, cakap apa sahaja anda mahu kan pasti terdapat pelbagai pilihan. Masih ingat pepatah Inggeris ‘you are what you eat’ yang membawa maksud kesihatan anda dicerminkan melalui apa yang anda makan.

CONTINUE READING

Hilang Nafsu Makan! Wanita Kurus Perlu Berhenti Amalkan Minum ‘Chia Seed’

Bila bab nak cantik ni macam-macam perkara wanita sanggup lakukan sebagai contoh amalkan minuman jamu dan makan 'supplement'. Haa bukannya tak boleh nak amalkan semua tu, tapi anda perlu tahu kebaikan dan keburukannya walaupun ia terbukti berkesan dalam aspek kecantikan. 

CONTINUE READING

Bila Diet Tu Jangan Langsung Tak Makan, Kena Tahu Tanda Perut Minta Diisi

Kadang-kala tu, bentuk badan berubah bukan faktor beranak pun tapi disebabkan nafsu makan yang sukar dikawal. Bila dah sedar berat badan naik, mulalah takut pasangan kita 'makan luar'. Media massa la sasaran utama mencari pelbagai tip kurangkan berat badan dan semestinya kita akan jumpa jalan penyelesaian dengan cara berdiet.

CONTINUE READING

Dah Makan Tapi Lapar Lagi, Ini Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Orang cakap kalau stress je makan, tapi ada juga bila saat tengah bahagia membuak-buak rasa nafsu makan. Kadang-kadang dalam rutin seharian tanpa sedar anda telah makan secara berlebihan malah lebih banyak daripada biasa. Bukan apa, bila duduk dekat office ada je yang bawa makanan dan ajak makan, anda pun apa lagi laju je terima pelawaan mereka hiks! 

CONTINUE READING

Waspada! Risiko Kanser Payudara Lebih Tinggi Bagi Wanita Yang Sudah Berusia

Sudah terhantuk baru terngadah, pepatah ini mungkin sering anda dengar tetapi bila bercakap sahaja tentang kesihatan payudara masih  ramai lagi kurang sedar akan kepentingan untuk membuat pemeriksaan awal sebagai langkah berjaga-jaga. Bila dah terkena, baru sibuk nak buat checkup! Haa jangan sampai macam tu, zaman sekarang ni kebanyakan wanita lebih mengutamakan bentuk fizikal berbanding kesihatan payudara.

CONTINUE READING

Hapuskan Stigma ‘Lelaki Kebal’ Tidak Boleh Hidap Kanser Payudara

Bercakap sahaja tentang penyakit kanser payudara pasti ramai yang terdetik hanya kaum wanita sahaja yang akan mengalaminya. Tapi untuk pengetahuan semua, sebenarnya penyakit ini juga menyerang golongan lelaki malah komplikasi yang bakal dialami oleh pesakit adalah lebih teruk kerana sel kanser yang terdapat dalam tubuh badan mereka lebih agresif. Pada zaman sekarang mungkin ramai yang terlepas pandang tentang kesedaran masyarakat mengenai penyakit kanser payudara boleh terkena pada lelaki.

CONTINUE READING
Donna