Currently Browsing: dapur

Lain Dari Yang Lain, Mi MAGGI® Goreng Kerabu Seafood Kelantan Untuk Seisi Keluarga!

Impian untuk masak setiap hari kadang-kala merumitkan dek kerana kekangan masa. Bayangkan bila balik rumah hari dah senja. Anda pula sibuk melayan karenah anak yang belum mandi, ada pula yang merengek kelaparan sambil anda berperang dengan kuali memasak di dapur. Haih, yang tahu je tahu perasaan ni. Hiks! Tapi jangan mengeluh, kerana percayalah momen ini yang pasti dirindui saat anak sudah besar membawa haluan sendiri.

CONTINUE READING

Resipi Ayam ‘Crispy’ Krap Krup Krap Paling Asyik!

Sebenarnya, kalau nak dapatkan rasa dan tekstur makanan yang sedap bukan menggunakan bahan yang mahal tapi sebenarnya menggunakan kesabaran dan kreativiti untuk jadikan satu hidangan itu sedap. Siapa yang selalu jadikan dapur tempat ‘mainan’ mereka pasti tahu mix and match bahan masakan. Jangan ingat pakaian je boleh mix and match ye! Masakan pun boleh. So, jom kami tunjukkan hidangan ayam goreng rare.

CONTINUE READING

‘Be Smart’ Bila Uruskan Barang Kering Bahagian Dapur

Berdiri cekak pinggang tengok keadaan dapur. Penuh dengan barang, selerak! Kadang-kala tu kita dah kemas tapi tetap nampak selerak dan tak cukup tempat nak simpan barang. Terpaksalah letak dekat tepi kabinet. Itu yang pemandangan dapur terus jadi tak terurus. Hm, macam mana nak buat ni?

CONTINUE READING

Jom Masak Ayam 3x Pedas Versi Tekak Melayu

Kita ni kan geng wanita yang hebat tak kira la bekerjaya mahupun suri rumah. Kalau dah masuk dapur, kitalah juara! Jadi, apa kata minggu ni hidangkan keluarga anda hidangan ayam tiga kali pedas ala-ala versi melayu. Kalau dah tekak melayu tu, cabai apa pun, mesti onz!

CONTINUE READING

Berbulan Pun Tak Berkulat! Lah Macam Ni Rupanya Nak Buat Cili Kisar Tahan Lama

Simpan stok cili kisar, dua tiga hari dah berkulat? Bukan apa, stok cili kering ni salah satu cara memudahkan kerja di dapur, tapi kadang tu tak sampai seminggu simpan dalam peti ais dah berbau. Donna faham masalah yang sering dihadapi oleh para wanita ni, jadi apa kata anda ikut tip pratikal  untuk menjadikan cili kisar anda tahan lama dan tidak berkulat. Agak-agaknya apa rahsianya ye, jom lihat dibawah! 

CONTINUE READING

Lain Kuali Lain Caranya, Jom Ketahui Penjagaan 3 Jenis Kuali Ni

Kebanyakan orang hanya tahu membeli saja tapi tak tahu cara penjagaan kuali. Ha.. Kuali ada cara penjagaan dia tau malah, penjagaan kuali berbeza mengikut jenis. Sekarang ada 3 jenis kuali yang Donna nak kongsikan. Antaranya kuali leper, kuali tembaga dan kuali….

CONTINUE READING
Donna