Currently Browsing: bersalin

“Ibu Mengandung Perlu Tahu Apa Itu GBS” – Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita

Walaupun jangkitan GBS ini boleh meragut nyawa bayi tapi dengan rawatan segera dan optimum, kebanyakan bayi akan sembuh sepenuhnya. Perlu diingatkan, dalam bayi yang terkena jangkitan GBS ini, 1 dalam 19 (5.2 %) akan meninggal dan dalam yang terselamat tu, 1 dalam 14 ( 7.4%) akan ada permasalahan jangka panjang.

CONTINUE READING

55 Jam Menahan Sakit, Akhirnya Shila Amzah Selamat Lahirkan Anak

Tak dapat bayangkan macam mana sakitnya menahan 55 jam 43 minit. Ingatlah, jangan sesekali kita menguris hati orang tua kita. Jika tak dapat balas dengan wang ringgit sekali pun, balaslah dengan kebaikan atau titipkan doa buat mereka. Apa pun kami doakan Shila cepat sembuh. Tahniah diucapkan dari Donna!

CONTINUE READING

Jangan Ingat Pakai Bengkung Untuk Cantik Je, Baca Ni Dulu

Perasan tak zaman sekarang ni ramai yang tidak mengambil berat langsung tentang proses lepas bersalin seperti berpantang dan memakai bengkung. Bila berat badan dah naik, lemak di perut sana sini haa mula lah tak senang duduk, masa tu mungkin anda akan sedar betapa pentingnya memakai bengkung dan berpantang selepas bersalin.

CONTINUE READING

Sarimah Ibrahim Selamat Lahirkan Anak Sulung!

Tahniah! Pelakon Sarimah Ibrahim menyambut kelahiran anak sulungnya, seorang bayi perempuan hari ini. Menerusi update dimuat naik di Instagram Story sekitar jam 2 petang hari ini (19 Julai), dia teruja dengan kelahiran itu.

CONTINUE READING

Hanis Zalikha Kongsi Barang Yang Perlu Dibawa Sebelum Bersalin Di Hospital

Bagi memudahkan para wanita yang baru saja pertama kali atau yang sudah lupa barang keperluan yang perlu waktu di hospital, jom semak barang apa yang pelakon Hanis Zalikha yang  bawa sebelum bersalin di hospital.

CONTINUE READING

Sanggup Ke Gadai Nyawa Ketika Bersalin Dengan Berbidankan Doula?

Malangnya, di Malaysia individu yang menggelarkan diri mereka Doula hanyalah masuk ke dalam bengkel atau kelas di mana ada yang tidak mengeluarkan sijil dan hanya belajar melalui pembelajaran di Google. Langsung tidak terlatih sehinggakan ada yang  menghasut ibu yang mengandung untuk tidak ke hospital.

CONTINUE READING
Donna