Currently Browsing: beras

Istiadat Merenjis Tepung Tawar Makin Dilupakan, Ini Bahan & Tujuan Sebenarnya

Malah, cara langkah istiadat merenjis telah didokumentasikan dalam lagu pengantin lama seperti lagu R. Ismail berjudul Di Renjis-Renjis. Siapa bakal pengantin tu, mainkanlah lagu ni untuk ambil aura majlis sanding nanti, ihiks! Selamat pengantin baru.

CONTINUE READING

Padu! Resepi Nasi Dagang Terengganu Asli Bersama Gulai Ikan Tongkol

Pernah tak tetiba tekak anda terasa nak makan masakan Terengganu, bukan apa kadang-kadang bila beli nasi dagang di kedai serupa macam rasa nasi putih kosong, tak sedap langsung! Nak buat nasi dagang ni bukan susah pun yang penting anda perlu tahu bahan yang digunakan dan cara penyediaan yang tepat. 

CONTINUE READING

Bukan Setakat Sedap Tapi ‘Confirm’ Kenyang, Ni Makanan Wajib Anda Cuba Di Busan!

Bagi yang pernah menonton filem korea tu, pasti anda tidak akan terlepas dimana ada babak mereka berhenti di tepi jalan untuk mencuba makanan ‘street food’. Haa dah la musim sejuk lepastu makan pula sesuatu yang panas memang feeling habis! Anda pun mula lah terliur kan hiks. Donna faham, makanan korea ni memang sudah menjadi pilihan masyarakat Malaysia dan ramai yang tidak melepaskan peluang untuk melancong ke sana bagi merasai sendiri keenakan kepelbagai hidangan di sana. 

CONTINUE READING

Bukan Saja Unik Dan Menarik, Hiasan ‘Kolam’ Di Pintu Masuk Lambang Kesejahteraan

Untuk pengetahuan anda, Deepavali adalah salah satu perayaan yang disambut sebagai tanda kemenangan kaum atas kematian seorang raja yang mempunyai sifat jahat dan sering menindas rakyat pada suatu masa dahulu. Jadi daripada kejadian tersebut mereka dapat menyimpulkan bahawa setiap kebaikan yang dilakukan akan mengatasi kejahatan. Apa yang lagi menarik sewaktu perayaan ini, mungkin akan dapat lihat di kawasan rumah atau pusat beli belah dihiasi dengan “kolams” atau “rangoli” iaitu hiasan lantai berwarna yang diperbuat  daripada beras. 

CONTINUE READING

Nak Tahu Makanan Tu Tiruan Ke Tak, Cuba Buat ‘Trick’ Ni

Kini lebih banyak lagi pemalsuan makanan seperti telur, salad, sosej dan lain-lain lagi. Hmm… Macam mana ni? Apa je yang boleh kita makan kalau bahan makanan yang original pun dah sama rupa dengan yang palsu. Jangan risau! Semalam masa tengah skrol media sosial, Donna terjumpa satu video pendek di Instagram. Video tersebut menunjukkan cara untuk kita mengenalpasti sama ada bahan makanan tersebut palsu ataupun tidak.

CONTINUE READING
Donna