Currently Browsing: ayam

Resipi Sambal Ayam Penyet Versi Melayu!

Kami nak kongsikan dengan anda resipi sambal ayam penyet versi melayu. Kenapa kami kata versi melayu?  Sebab bahan dan cara penyediannya lain sikit dari sambal ayam penyet versi indonesia yang asal. Jom lihat bahan-bahan dan cara penyediaannya, pasti anda akan faham mengapa, ihiks!

CONTINUE READING

Sedap & Pedas Menyucuk! Jom Cuba Resipi Perapan Ayam Untuk BBQ

kay jom tengok bahan apa yang dimasukkan dalam perapan ayam hari tu. Oh! Sebelum tu, Donna nak bagi tahu siap-siap yang resipi ini tak guna pun bawang dan cili kisar semua tu sebab itu perapan untuk menggoreng.

CONTINUE READING

Bila Rebus Telur, Macam Mana Nak Tahu Tekstur Dalam Dah ‘Perfect’?

Sekarang ni, jangan pening-pening dah guys! Sekarang ni kami ada tip untuk masak telur rebus untuk pelbagai jenis tekstur. Jom kita lihat berapa lama memerlukan telur separuh masak.

CONTINUE READING

Salah Pilih Sendiri Rugi! Jom Belajar Pilih Ayam Berkualiti Di Pasar

Kalau dekat pasar atau mana-mana kedai runcit, kami lihat kebanyakannya akan main ambil je ayam yang ada depan mata tanpa membelek keadaan ayam tersebut. Bukan apa, kalau boleh biarlah kita dapat beli dan masak ayam yang segar dan berkuailiti. Nak ke makan atau hidangkan ayam yang dah lama dan tak segar?

CONTINUE READING

Resipi Ayam ‘Crispy’ Krap Krup Krap Paling Asyik!

Sebenarnya, kalau nak dapatkan rasa dan tekstur makanan yang sedap bukan menggunakan bahan yang mahal tapi sebenarnya menggunakan kesabaran dan kreativiti untuk jadikan satu hidangan itu sedap. Siapa yang selalu jadikan dapur tempat ‘mainan’ mereka pasti tahu mix and match bahan masakan. Jangan ingat pakaian je boleh mix and match ye! Masakan pun boleh. So, jom kami tunjukkan hidangan ayam goreng rare.

CONTINUE READING

Jom Masak Ayam 3x Pedas Versi Tekak Melayu

Kita ni kan geng wanita yang hebat tak kira la bekerjaya mahupun suri rumah. Kalau dah masuk dapur, kitalah juara! Jadi, apa kata minggu ni hidangkan keluarga anda hidangan ayam tiga kali pedas ala-ala versi melayu. Kalau dah tekak melayu tu, cabai apa pun, mesti onz!

CONTINUE READING
Donna