Soal Jawab Dengan Doktor Ni Dah Cukup Terang. Penggemar Bubble Tea Wajib Baca!

Viralnya minuman ini bukan sahaja menarik perhatian golongan muda, malah mak bapak yang dah berusia ni pun turut sama terjebak dengannya. Namun sejak isu minum ‘Bubble Tea’ ni semakin hangat diperkatakan, ada yang kata boleh minum, ada yang kata tak boleh.

Memang la minuman bubble tea ni sedap tapi ramai terlepas pandang kadar gula yang berbahaya dalam minuman itu sendiri. Hm, pernahkah anda bertanya sama ada ia selamat untuk diminum dan tidak memudaratkan kesihatan?Jom ikuti penjelasan dan perkongsian kesihatan dari Pakar Pemakanan, Ms Yen Ying dari Hospital Pantai Pulau Pinang.

  • Berapakah kandungan gula dalam segelas minuman bubble milk tea?

 Untuk secawan minuman Bubble Milk Tea 500ml tanpa campuran bahan-bahan tambahan lain didapati mengandungi sekitar 30g – 40g gula. Ia adalah bersamaan kira-kira 6 hingga 8 sudu teh gula tebu setiap cawan, kandungan gula yang tinggi dalam segelas minuman ini cukup membimbangkan. Selama bertahun-tahun, minuman bubble milk tea yang original makin berkembang dan diinovasikan dengan menawarkan pelbagai pilihan dan kombinasi terbaru. Bahan-bahan campuran bersama minuman adalah seperti jeli, puding dan ‘pearl’ (atau lebih dikenali sebagai – ‘Boba’) juga biasanya disediakan mengikut kehendak pembeli. Tambahan ‘topping’ inilah yang meningkatkan lagi kandungan gula dan juga kalori dalam minuman yang disediakan.

  • Berapakah jumlah kandungan gula dalam secawan minuman Bubble Milk Tea  ?

‘Pearl’ atau sejenis sagu (Boba) diperbuat daripada kanji dan bebola kecil ini tidak mempunyai sebarang nutrien lain Cuma penuh dengan kandungan karbohidrat. Pelbagai jenis ‘Boba’ boleh didapati di pasaran hari ini misalnya Boba biasa dan boba bersalut gula perang. Mana-mana jenis minuman Bubble Milk Tea ini mungkin mengandungi 35-65 gram gula, di mana cawan minuman pula disalutkan dengan gula perang didalamnya dan gula bersalut teh susu Boba coklat juga boleh meningkatkan sehingga kira-kira 90g gula. Jangan terkejut ya, kerana setelah disukat tahap gula dalam kandungan bubble mik tea, jumlah gula  adalah dua kali ganda daripada cadangan penggunaan gula oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (maksimum 5 hingga 10 sudu teh gula setiap hari) dan hampir tiga kali kandungan satu tin minuman Coca-Cola. 

  • Adakah minuman bubble milk tea ini sihat kerana berasaskan teh?

Bubble milk tea sering mengandungi disediakan dengan menggunakan teh hitam atau hijau. Minuman teh hitam atau teh hijau adalah baik untuk kesihatan kerana kandungan polifenol yang yang terdiri daripada anti-oksidan, anti-radang dan anti-karsinogenik. Bubble milk tea juga sentiasa dianggap ‘sihat’ kerana kebanyakannya berasaskan teh. Walau bagaimanapun, teh yang asalnya teh biasa  ini dicampurkan pula dengan bahan-bahan diproses seperti boba bubble, pewarna, sirap, perasa tiruan dan banyak lagi dan terus menjadikan minuman teh yang berkalori tinggi. Secawan bubble milk tea mempunyai 350-500 kalori bergantung kepada jumlah dan jenis bahan-bahan yang ditambah.

Terdapat pelbagai cara untuk membuat bubble milk tea menjadi lebih sihat. Contohnya meminta susu rendah lemak sebagai alternatif untuk susu pekat atau krimer bukan tenusu, tidak memilih ‘topping’ tambahan seperti bubble dan jeli. Juga, memilih buah-buahan segar dan bukannya dengan penggunaan sirap buah-buahan dapat mengurangkan pengambilan gula pada masa yang sama meningkatkan sistem imun anda dengan Vitamin C.

  • Kenapa minuman ini tidak baik untuk kesihatan?

Walaupun teh itu sendiri boleh memberi manfaat kepada kesihatan, teh susu atau bubble milk tea biasanya tidak berkhasiat. Teh susu sering ditambah dengan krimer bukan tenusu dan susu pekat manis untuk tekstur berkrim. Kedua-dua bahan-bahan yang tinggi lemak tepu, menyebabkan peningkatan paras kolesterol. Hanya sirap buah-buahan yang lebih tinggi kandungan gula banyak digunakan secara komersil dan bukannya buah-buahan segar kerana ia pasti melibatkan kos tinggi. Selain itu, bahan-bahan tambahan seperti bubble dan jeli biasanya pasti disertai dengan bahan tambahan dan pewarna. 

Kajian mendapati bubble milk tea dicadangkan tergolong sebagai salah satu daripada minuman manis bergula (SSB) kerana kandungan gula dan kalorinya yang tinggi. Jika mninuman ini menambah jumlah pengambilan kalori, dan pastilah akan menyebabkan pertambahan berat badan yang tidak diingini, dan dengan itu menyumbang kepada  masalah obesiti, kencing manis, gout dan dyslipidaemia. Minuman berasaskan teh ini tidak memberikan kandungan apa-apa vitamin dan mineral kerana kandungan gula dan kalori yang terlalu tinggi. Buat yang sedang menjaga pemakanan harian anda, minuman ini tidak boleh menjadi sebahagian tetap daripada diet anda, seperti mana-mana minuman manis bergula lain.

via GIPHY

  • Adakah minuman ini akan menyebabkan kenaikan berat badan?

Ya, sudah tentu. Secawan bubble milk tea ini boleh mengandungi kira-kira 350 kalori. Jika minuman anda disertai dengan bahan-bahan tambahan seperti sirap buah-buahan, puding dan jeli, kalori dalam segelas minuman ini akan menjadi lebih daripada 500 kalori yang hampir bersamaan dengan kalori dalam hidangan utama yang sepatutnya seperti nasi goreng dan mi sup. Satu cawan minuman ini telah membuatkan kira-kira satu pertiga daripada jumlah keperluan kalori (~ 1800kcal / d) dalam sehari untuk seorang lelaki normal. 

Oleh itu, jika minuman ini diamalkan setiap hari, jumlah pengambilan kalori dan gula juga meningkat dan kesannya, sekaligus bertambahlah berat badan. Minuman yang sememangnya  manis ini mengandungi jumlah yang gula dan lemak yang tinggi, oleh itu berhati-hati dengan jumlah dan kekerapan pengambilan jika anda mengesan berat badan anda.

  • Adakah bebola sagu ini berbahaya untuk kesihatan?

Beberapa tahun lalu, satu kajian Jerman melaporkan kesan kanser menyebabkan sebatian dikenali sebagai biphenyls bifenil, atau PCB, dalam sampel bebola bubble ini.  Hasil kajian dikongsikan kepada umum kerana takut disebabkan oleh kesan sampingan ke atas sistem imun, pembiakan, saraf, dan endokrin. Ini telah pun tidak disahkan di mana ia adalah lebih cenderung bahawa penemuan terhad telah diambil di luar konteks dan dengan itu maklumat palsu disebarkan, mengikut University of California Berkeley. 

Walaupun ini bubble boba ini sedikit kenyal tidak menimbulkan sebarang risiko kimia, kita tidak harus mengabaikan kesan gula yang tinggi dan kalori kandungan dalam bubble ini pada kesihatan. Pengambilan segelas minuman ini ternyata kurang baik untuk kesihatan badan tetapi buat penggemar minuman ini, dicadangkan cuba kurangkan kekerapan mengamalkan minuman ini. Sederhana sentiasa kunci kepada kesihatan.

  • Adakah pengambilan minuman berlebihan akan menyebabkan masalah sembelit?

Sembelit boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai punca. Ia adalah baik untuk mengambil perhatian bahawa terdapat beberapa unsur biasa bubble milk tea yang sedikit lebih sukar untuk dicerna dan diserap, terutamanya jika diambil dalam jumlah besar dan dengan itu meningkatkan risiko masalah gastrousus seperti cirit-birit, sembelit dan kembung perut. Minuman kandungan gula yang tinggi seperti bubble milk tea juga membuatkan badan agak terhidrasi Ia adalah oleh itu penting untuk menjaga tubuh terhidrasi dengan pengambilan yang mencukupi air kosong untuk mengelakkan sembelit. 

Di samping itu, penggunaan kerap pemekat dan pengawet ditambah kepada bubble ini  boleh menyebabkan disfungsi gastrousus. Secara umumnya, kita hanya akan mengalami gangguan gastrousus jika jumlah kekerapan mengambil minuman ini terlalu kerap. Jadi, anda tidak perlu bimbang jika anda pernah minum sekali sekala sahaja. Jangan dijadikan sebagai satu amalan ya!

  • Berapakah jumlah kalori dalam setiap minuman bubble milk tea?

Tidak seperti minuman teh biasa, setiap hidangan  minuman bubble milk tea ini biasanya mempunyai kalori yang tinggi, mungkin sekitar 350-500 kalori bergantung kepada jenis minuman atau tambahan perasa yang lain. Pelbagai topping disediakan bersama minuman. Tambahan paling popular termasuklah bebola ubi kayu (Boba), puding dan jeli. Bubble ini dengan mudah menambah 100 kalori dalam setiap minuman kerana ia biasanya masak dan pekat dengan gula. Sirap buah-buahan atau fruktosa tinggi sirap jagung adalah bahan-bahan biasa untuk rasa buah-buahan dalam minuman bubble milk tea sedangkan rasa berkrim adalah disebabkan oleh krimer bukan tenusu dan susu pekat manis. 

Oleh itu, gula, lemak dan kalori kandungan minuman akan lebih meningkat. Itu yang dimaklumkan, bubble milk tea ini adalah boleh diterima untuk diambil secara sederhana sahaja. alternatif yang lebih sihat seperti susu rendah lemak dan buah-buahan segar boleh menjadi cara yang baik untuk membuat sihat minuman anda! Apa yang penting adalah mengamalkan apa saja makanan dan minuman secara sederhana.

Suka atau tidak, kita semua perlu mengakui bahawa pengambilan apa-apa jenis jenama minuman Bubble Tea merupakan bukan pilihan yang sihat.

Tip tambahan :

7 LANGKAH BIJAK MENGURANGKAN GULA

via GIPHY

1) Minum air kosong bagi menggantikan minuman manis seperti air berkarbonat dan kordial.

2) Hadkan gula, susu pekat manis, susu isian pekat manis dan krimer manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.

3) Elakkan menambah gula dalam masakan. Sediakan kuih dan kek yang rendah kandungan gula.

4) Elakkan makanan dan minuman bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur. 

5) Makan buah sebagai pencuci mulut bagi menggantikan makanan bergula seperti kuih, kek dan bubur.

6) Baca label dan elakkan produk yang menyenaraikan gula di bahagian awal senarai ramuan.

7) Pilih produk berlabel “rendah gula” dan “bebas gula”.

 

Artikel berkaitan:

Makin Pelik! Masak Nasi Dengan Bubble Tea?

Wow! Tak Cukup Dengan Minuman, Sekarang ‘Bubble Tea’ Dihidangkan Ala Steamboat

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna