Sindiket ‘Love Scam’! Menyamar Sebagai Mat Salleh Tapi Sebenarnya ‘Pak Hitam’

Ada wanita Malaysia yang ditipu sehingga RM200 000 selain beberapa lagi mangsa dari Filipina, Indonesia dan Amerika Selatan.

Wanita sering dikatakan sebagai golongan yang lemah, ini kerana apabila seseorang itu berada dalam keadaan yang sunyi, berdepan dengan masalah keluarga atau kematian suami amat mudah untuk ditipu sehingga menjadi sasaran sindiket untuk mengaut keuntungan dengan menggunakan identiti palsu.

Berdasarkan kenyataan oleh Datuk S Sasikala Devi, Ketua Penolong Pengarah Jenayah Komersial Bukit Aman pihak berkuasa menerima sekurang-kurangnya dua kes setiap hari yang membabitkan wanita berusia 30 an ke atas sebagai mangsa penipuan.

Related image

Sumber: vulcanpost

Mudah termakan dengan pujukan romantik!

Akibat terpikat dengan pujukan romantik, mereka sanggup melakukan apa sahaja yang diarahkan oleh mereka termasuk memasukkan sejumlah wang ke dalam akaun bank sindiket selepas wanita terbabit terperangkat dengan helah itu. Apa yang lagi merisaukan terdapat pemilik akaun yang berjaya menjadi ‘keldai’ yang dijual atau disewa kepada sindiket sebanyak RM 200 sebulan disebabkan kesempitan hidup.

Kerugian sebanyak RM 95 juta wanita yang berasal dari Hong Kong menyesal akibat mudah termakan dengan penipuan mereka selepas memasukkan wang ke dalam satu akaun milik orang di negara ini yang dipercayai sebagai akaun keldai.

Image result for love scam

Sumber: goody

Menyamar sebagai ‘Mat Salleh’ tapi sebenarnya ‘Pak Hitam’

Pihak berkuasa percaya tumpuan sindiket kebiasaanya adalah wanita tidak mengira usia untuk dijadikan sebagai perangkap cinta. Anda perlu berhati-hati dalam mengenali seseorang terutama apabila di atas talian. Ini kerana penjenayah siber lazimnya menggunakan wajah lelaki kacak namun hakikatnya mereka adalah ‘Pak Hitam’ iaitu black people.

Jangan mudah terperangkap dengan janji manis atau terpedaya dengan helah mereka. Untuk mencari pasangan, rujuk pada laman web yang betul dan minta pandangan rakan-rakan atau individu yang lebih arif.

 

 

Untuk artikel yang lebih menarik, anda boleh klik link di sini :

Selalu Sakit Kaki Ketika Jogging  Jangan Mengeluh Cuba Tip Ni Dulu

Takut Ditipu Agensi Pelancongan? Baca Tip Keselamatan Ini Sebelum Anda Buat Keputusan

 

 

 

 

 

 

Sumber: beritaharian 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna