Selangor Paling Terjejas Dengan Denggi! Nyawa Boleh Terancam Jika..

Malaysia melaporkan kes Denggi baru-baru ini, dengan negeri Selangor paling terjejas.

Selain virus pandemik yang masih belum selesai sepenuhnya, demam denggi adalah penyakit virus bawaan nyamuk yang melemahkan di dunia. Kira-kira, 390 juta jangkitan denggi berlaku setiap tahun, dengan sebanyak 96 juta mengakibatkan penyakit. Lebih dekat dengan rumah, kawasan kejiranan diberi label zon hijau, kuning dan merah untuk mencerminkan peningkatan risiko demam denggi masing-masing.

Malaysia melaporkan kes Denggi baru-baru ini, dengan negeri Selangor paling terjejas. Denggi berlaku secara nasional di Malaysia, dengan peningkatan risiko di kawasan bandar dan pinggiran bandar. Penyebaran puncak berlaku pada akhir musim monsun (Oktober hingga Februari di semenanjung timur Malaysia, Sabah, dan Sarawak; Julai hingga Ogos di semenanjung barat Malaysia). And yes, dah masuk bulan Julai ni girls! So lets read this!

Berikut adalah perkongsian ringkas Donna bersama Dr Chuah Siew Kee, Pakar Perubatan Dalaman, Pantai Hospital Klang untuk membantu anda memahami penyakit dan bersiap sedia menghadapi penyakit ini.

Di manakah penyakit itu berlaku?

Risiko Denggi wujud di kawasan tropika dan subtropika di Amerika Tengah, Amerika Selatan, Afrika, Asia, dan Oceania. Semua pelancong berisiko semasa wabak. Pelancong jangka panjang dan pekerja kemanusiaan yang pergi ke kawasan di mana Denggi endemik berisiko lebih tinggi. Denggi berlaku di kawasan bandar dan pinggir bandar dengan kadar penularan yang lebih tinggi berlaku semasa musim hujan.

Di manakah nyamuk membiak?

Nyamuk yang membawa virus denggi adalah keluarga Aedes. Mereka membiak di air yang bertakung seperti di tapak pembinaan dan bekas yang dibuang atau barang yang boleh menahan air seperti tayar yang tidak digunakan, saluran air yang tersumbat, pot bunga, pasu di rumah. Hujan lebat dapat menyebabkan penarikan air dan menyumbang pada peningkatan tempat pembiakan nyamuk. Suhu yang lebih panas dan cuaca lembap mewujudkan keadaan yang baik dari nyamuk hingga berkembang.

Bagaimana penyakit ini merebak?

Demam denggi tidak dapat merebak secara langsung dari orang ke orang, tetapi seseorang yang menderita demam denggi dapat menjangkiti nyamuk. Nyamuk dijangkiti ketika mengambil makanan dari orang yang dijangkiti denggi, dan denggi merebak ketika nyamuk kemudian menyebarkan virus kepada orang lain yang mereka gigit.

Selepas 5 – 14 hari, virus akan matang di kelenjar air liur nyamuk dan merebak ke mangsa seterusnya semasa penyusuan nyamuk berikutnya. Manusia diketahui membawa jangkitan melintasi sempadan atau dari satu daerah ke daerah lain selama tahap ketika virus beredar dan berkembang biak dalam aliran darah. Sebenarnya, kepercayaan umum adalah bahawa pendudukan Jepun di Asia Tenggara semasa Perang Dunia ke-2 memberikan cara untuk pertumbuhan dan penyebaran nyamuk, dan oleh itu virus di wilayah kita. Nyamuk mengikuti Kawasan yang mempunyai air pembiakan dan terdapat makan kepada nyamuk.

 Apakah simptom-simptom demam denggi?

Dalam beberapa kes, jangkitan Denggi tidak simptomatik – orang tidak menunjukkan gejala. Mereka yang mengalami gejala sakit antara 4 hingga 7 hari selepas gigitan. Jangkitan ditandai dengan gejala seperti selesema yang meliputi demam tinggi secara tiba-tiba yang datang dalam gelombang yang berasingan, sakit di belakang mata, sakit otot, sendi, dan tulang, sakit kepala yang teruk, dan ruam kulit dengan bintik-bintik merah. Rawatan merangkumi rawatan gejala yang menyokong. Tidak ada rawatan antivirus yang tersedia.

Penyakit ini boleh berlanjutan ke Demam Berdarah Denggi (DHF). Gejala termasuk sakit perut yang teruk, muntah, cirit-birit, kejang, lebam, dan pendarahan yang tidak terkawal. Demam suhu tinggi boleh berlaku dari 2 hingga 7 hari. Komplikasi boleh menyebabkan kegagalan dan kejutan sistem peredaran darah dan boleh membawa maut (juga dikenali sebagai Dengue Shock Syndrome).

Sekiranya anda dijangkiti dengan serotaip virus Denggi yang sama, anda menjadi kebal terhadap jangkitan pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, jika anda dijangkiti dengan serotip yang berlainan, imuniti semakin berkurang dari masa ke masa yang meningkatkan risiko menghidap Demam Berdarah Denggi.

 Golongan manakah yang berisiko untuk menghidap demam denggi?

Kanak-kanak dan golongan yang tidak pernah mendapat jangkitan sebelum cenderung mempunyai kes yang lebih ringan daripada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua. Walau bagaimanapun, masalah serius masih boleh berlaku. Ini termasuk demam denggi (DBD) yang kemudiannya boleh menjadi pendarahan besar, kejutan dan kematian, suatu keadaan yang dikenali sebagai dengue shock syndrome (DSS).

Orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, serta mereka yang mengalami jangkitan denggi ke-2 dipercayai berisiko lebih tinggi terkena DHF.

Bagaimana saya dapat melindungi diri daripada demam denggi?

Perlindungan dari demam denggi bermula dengan pencegahan. Pastikan kawasan di sekitar anda bebas dari sisi pernafasan nyamuk. Elakkan berada di luar dengan debu atau memakai pakaian lengan panjang jika anda perlu keluar pada waktu ini atau menggunakan ubat penghalau nyamuk.

Adakah terdapat vaksinasi untuk demam denggi?

Pada masa ini tidak ada vaksinasi denggi yang berkesan.

 Bagaimana pakar kesihatan mendiagnosis demam denggi? 

Demam denggi didiagnosis dari gejala klinikal dan dikesan menggunakan ujian serologi denggi.

Bagaimana demam denggi dirawat?

Demam denggi dirawat dengan cairan intravena yang mencukupi dan antipiretik. Tidak ada ubat khusus untuk merawat denggi. Pengurusan adalah simptomatik dan rawatan komplikasi ketika ia berlaku.

Bilakah pesakit yang menghidap denggi perlu ke hospital? 

Pemantauan untuk menghadapi komplikasi adalah penting. Penting untuk mendapatkan rawatan jika demam berterusan setelah 2-3 hari di mana terdapat tanda-tanda amaran seperti muntah, cirit-birit, sakit perut atau gejala pendarahan.

Bilakah demam denggi boleh mengancam nyawa? 

Denggi mengancam nyawa jika ada perubahan pada tahap sedar, tekanan darah rendah (dalam keadaan terkejut ) dan mempunyai tanda-tanda pendarahan lebih daripada sedikit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna