Salah Siapa Jika Mereka Cacat Fizikal Kerana Mercun?

Seperti tahun-tahun sebelum ini, bila tiba musim perayaan hari raya Aidilfitri, mulalah berita di setiap medium dibanjiri dengan kes cacat fizikal disebabkan bermain mercun. Kebanyakannya dari kalangan kanak-kanak berusia 18 tahun ke bawah dan sepertinya isu ini sudah diramal akan menjadi topik utama dibualkan.

BACA: Adakah Suami Yang Alim Penentu Kepada Zuriat Yang Soleh Solehah?

Lihat sajalah carian berita di internet tentang isu ini. Hampir setiap hari ada saja berita tentang cacat fizikal disebabkan mercun. Semakin dekat bulan Syawal, semakin rancak bunyi mercun berdentum-dentum di luar rumah. Sehinggakan sudah menjadi rutin, usai saja waktu berbuka, kanak-kanak akan keluar rumah untuk bermain mercun.

via GIPHY

Pihak polis sudah cuba pelbagai cara untuk menyekat pasaran mercun tetapi, gagal malah, makin menjadi-jadi. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan? Ibu bapa? Mangsa mercun? Peniaga? Jiran tetangga?

Untuk ketahui jawapan siapa yang perlu bertanggungjawab dalam isu ini, anda boleh klik di sini untuk dengarkan Podcast Ais Kacang slot Kes Jenayah episod 11 berjudul Mercun.

Tags: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna