Perkara Perlu Diperbaiki Bila Dah Cecah 30 Tahun

Bila nak kahwin?”

Tak dapat dinafikan, soalan ni pasti menghantui bila kita keluar lepak dengan kawan, berjumpa dengan jiran, saudara atau kawan ibu bapa kita. Kadang-kala tu jenuh juga la nak menjawab. Pening, pening!

Apakan daya, itulah budaya dalam masyarakat melayu, sebelum umur 30 harus menjalani kehidupan berumah tangga kalau tak, memang kena cop tak laku atau anak dara tua! Pedih bukan title yang dilemparkan?

via GIPHY

Perbaiki hubungan dengan Pencipta…

But girls! Its okay sebab rezeki orang lain-lain dan ingat! Kehidupan ni bukan satu perlumbaan. Siapa kahwin dulu, dia memperoleh trofi. Tidak sama sekali! Bahkan, kehidupan berumah tangga itulah permulaan segalanya.

Jadi, sementara menunggu jodoh sampai atau menyempurnakan goals yang lain, apa kata sambil tu kita perbaiki dalaman diri kita. Mungkin ada yang fikir soal kesihatan dalaman tapi apa kami nak tekankan adalah hubungan kita dengan Maha Pencipta.

Bukan apa, kadang-kala apa yang kita inginkan terasa lambat dan sering tak menjadi mungkin disebabkan ada perkara yang kita tak berusaha untuk sempurnakan. Jom kita lihat perkara yang perlu diperbaiki menurut Arwah Ustaz Ismail Kamus.

Ingatlah, kehidupan di dunia hanya sementara dan sangat singkat. Kenapa terlampau nak kejarkan kehidupan yang sementara sedangkan kita bakal membawa amalan di dunia untuk bekalan kehidupan abadi di sana?

Sibuk macam mana pun, cari 10 minit untuk melakukan kebaikan. Selepas ni perbaiki perkara ini, cuba kita lihat bagaimana keadaan corak hidup kita. InsyaAllah, semuanya pasti akan dibantu oleh-Nya.

 

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik sajs senarai artikel berikut:

Sedap & Pedas Menyucuk! Jom Cuba Resipi Perapan Ayam Untuk BBQ

Masuk Fasa Berumur Dengan Bijak! Kenali 5 Jenis Makanan Yang Mencegah Gout

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna