Perisa Rendang & Nasi Lemak, Eh Selamat Ke Pakai Kondom Pelbagai Perisa?

“Malam ni sayang nak rasa ‘rendang’ dengan abang…”

Seperti yang anda tahu kondom adalah salah satu cara untuk mengelak berlakunya kehamilan yang tidak dirancang dan ia mampu menghindari daripada terkena penularan penyakit kelamin. Namun fenomena yang berlaku di Malaysia apabila sebuah syarikat pengeluar kondom terbesar di dunia Karex memilih untuk menghasilkan kondom yang mempunyai rasa nasi lemak dan durian.

Haa pelik tapi benar! Mungkin ada di antara anda yang masih belum tahu tentang kondom yang mempunyai pelbagai rasa makanan dan baunya seakan-akan seperti hidangan makanan yang betul. Tapi persoalannya adakah ia selamat dan cukup memberi keselesaan kepada anda dan pasangan?

 Image result for pakai kondom berperisa

Sumber: hanasuva

Meskipun ia digunakan untuk seks oral, tetapi anda perlu tahu tidak semua kondom mempunyai fungsi yang baik selesa digunakan pada aktiviti seks yang lain. Penting untuk anda tahu bahawa terdapat jenis kondom yang boleh digunakan semasa penetrasi faraj atau pun hanya digunakan untuk blowjob. 

Image result for pakai kondom berperisa

Kondom yang mempunyai bahan lateks tanpa ada perisa adalah alat yang paling efektif untuk mengelakkan anda hamil dan mencegah penyakit kelamin daripada berlaku. Tetapi diingatkan agar menggunakan pelincir bersifat air kerana jika ia berminyak dan atau mengandungi petrolium jeli dapat menyebabkan sarung semakin nipis dan koyak.

Suami anda mungkin akan mengalami keradangan serta gatal jika mempunyai penyakit alergi kerana bahan lateks tidak sesuai terkena pada kulit mereka. Disarankan untuk memakai kondom yang diperbuat daripada plastik sintetis, tidak berwarna dan tiada bau. So before nak pakai check dulu ye!

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik link di sini:

Gara-Gara Selaput Dara Tak Berdarah, Suami Minta Ujian DNA Anak Baru Lahir

 

 

 

Sumber: lifestyle kompas & helo sehat

Tags: , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna