Perhatian! Wanita Wajib Tahu Apa Itu Rogol Dalam Perkahwinan

Kes jenayah rogol paling ditakuti dalam kalangan wanita kerana maruah mereka akan dirampas begitu saja dalam keadaan tidak rela. Lebih membimbangkan lagi apabila setiap kawasan sudah tidak selamat bagi mereka. Ada-kalanya tu, bila berada dalam perumahan sendiri atau dalam rumah sendiri pun boleh terjadi kes rogol.

Disebabkan kes rogol berkait rapat dengan wanita, jadi Donna ingin kongsikan 3 jenis rogol seperti diterangkan oleh salah seorang Peguam. Ha, jangan terkejut rogol pun ada jenis. Jom lihat senarai rogol berikut:

Rogol Berkanun

Mana-mana lelaki yang melakukan hubungan seks dengan seorang gadis berumur 16 tahun ke bawah dianggap telah melakukan rogol berkanun. Tidak kira sama ada gadis tersebut bersetuju atau tidak untuk melakukan hubungan seksual, pelaku bersalah atas jenayah merogol. Ini kerana kanak-kanak dan remaja di bawah 16 tahun disifatkan individu yang tidak sah untuk memberi persetujuan.

Sumber: DNA India

Rogol dalam perkahwinan

Di Malaysia, Kanun Keseksaan tidak mengiktiraf perkosaan perkahwinan. Hubungan seks antara seorang lelaki dengan isterinya yang berusia di atas 13 tanpa persetujuannya tidaklah dianggap diperkosa melainkan suami isteri dipisahkan atau dipisahkan secara kehakiman atau jika terdapat injunksi yang menghalang suami daripada melakukan hubungan seks dengan isterinya. Barulah jatuh hukuman di bawah Seksyen 375 daripada Kanun Keseksaan.

Jelaslah bahawa persetujuan perkahwinan bermaksud persetujuan seks tanpa syarat. Dengan kata lain, suami mempunyai hak secara automatik ke atas isteri dan tidak boleh dikenakan hukuman rogol. Malah, si suami boleh melakukan hubungan seks dengan isterinya walaupun isterinya tidak bersetuju. Bagaimanapun, penyelidikan telah menunjukkan bahawa trauma yang diperkosa oleh suami lebih tinggi daripada yang diperkosa oleh orang yang tidak dikenali.

Sumber: SH

Nota ringkas: Undang-undang Malaysia tidak mengakui rogol dalam perkahwinan. Tetapi, dalam Seksyen 375A Kanun Keseksaan, para suami yang menyebabkan kecederaan, mengancam, atau menyakiti isterinya untuk atau ketika melakukan persetubuhan, akan dihukum penjara maksimum 5 tahun.

Sumbang Mahram
Sumbang mahram terjadi jika berlaku penderaan seksual dalam kalangan kanak-kanak; pelaku biasanya menjadi orang yang melanggar amanah dan dipercayai orang. Mana-mana individu dewasa yang melakukan tindakan sumbang mahram adalah jenayah, tak kira dipersetujui secara sukarela atau dipaksa.

Perlindungan mesti diberikan kepada mangsa yang selamat dan hukuman akan dijatuhkan kepada pelaku jika persetujuan sumbang mahram mereka adalah benar. Seksyen 376A dan 376B hanya merujuk kepada hubungan seksual dan tidak termasuk bentuk penderaan seksual lain dan memberi trauma kepada mangsa.

Bagaimanapun, had umur dalam menentukan yang bersalah terdapat beberapa batasan. Perlembagaan Persekutuan melarang menggunakan jantina sebagai alasan untuk diskriminasi. Tapi dari usia yang berbeza untuk lelaki dan perempuan mungkin dikecualikan daripada perlembagaan.

Untuk pengetahuan anda lagi, di bawah Akta Kanak-kanak, kanak-kanak diiktiraf sebagai mereka yang berumur di bawah 18 tahun. Jelas dah sekarang 3 jenis rogol yang ada di Malaysia? Pesan pada anak-anak dan tolong jaga diri dengan tidak keluar berseorangan bila waktu lewat malam atau keluar dengan lelaki tidak dikenali.

Dapatkan promosi hebat produk Dermalogica di sini!

 

Untuk bacaan artikel lebih menarik, anda boleh klik senarai artikel berikut: Nampak Biasa Tapi Ibu Bapa Tak Tahu, Ia Boleh Buat Anak Terlibat Dengan Zina , Kaki Anak Bau Hapak? Selesaikan Dengan Cara Ni

 

 

 

 

 

Sumber: wccpenang

Tags: , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna