Pemilihan Amalan Pemakanan Dalam Perspektif Islam

Baru-baru ni kecoh tentang isu penyakit berjangkit iaitu koronavirus yang berpunca daripada pasar basah yang menjual haiwan eksotik hidup-hidup dan ada yang makan secara mentah.

Umum mengetahui Islam melarang kita memakan binatang buas yang bertaring, setiap jenis burung yang mempunyai kuku untuk mencengkam dan juga semua binatang yang disunatkan bunuh seperti ular, kala jengking,  tikus, gagak, helang, serigala dan semua binatang yang memudaratkan.

Sumber: FMT

Bila sudah dicegah, pasti ada sebab. Jika kita lihat dari penyakit virus SARS terdahulu, kajian menunjukkan ia berpunca daripada binatang babi sehinggakan kerajaan mengambil tindakan untuk menanam babi hidup-hidup sebagai langkah untuk menangani virus tersebut.

Untuk memilih pemakanan yang baik dan sihat, jom dengarkan podcast bertajuk Amalam Pemakanan dalam episod 24, Tanyalah Ustaz.

Semoga penjelasan ringkas dari slot Tanyalah Ustaz ini serba sedikit dapat membantu anda semua dalam cara memilih makanan harian untuk memastikan kesihatan sentiasa dalam keadaan baik.

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Penyeri Meja Makan, Idea Ini Dapat Buat Ruang Makan Kelihatan ‘Gorgeous’

Ada Apa Dekat Pasar Basah Wuhan Sampai Timbul Wabak Koronavirus?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna