Nikmat Makan & Minum Hilang Akibat ‘Mata Ikan’?

Ulser atau dikenali sebagai ‘mata ikan’ yang sering terjadi di bahagian dalam mulut mungkin perkara biasa bagi sesetengah orang.”

Sesiapa sahaja tidak kira peringkat  umur boleh dijangkiti ulser sama ada di bahagian lidah, dinding dalam mulut atau sekitar  tekak. Walaupun ulser bukan dalam kategori penyakit yang bahaya dan tidak berlarutan namun kewujudannya membuatkan selera makan terbantut akibat gangguannya di mulut. Ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko mendapat ulser mulut iaitu:

Sumber Foto: 123rf

 • Gunakan berus gigi yang lembut dan sesuai dengan gusi individu.
 • Amalkan minum minuman tin menggunakan penyedut minuman agar bibir tidak tercedera.
 • Kurangkan makan makanan pedas.
 • Dapatkan pemeriksaan gigi secara berkala.
 • Banyakkan minum air untuk kekal terhidrat.

Sumber Foto: says.com

Kewujudan ulser seringkali terjadi di sekitar lidah, dinding mulut, lelangit atau tekak. Bengkak tersebut berwarna keputih-putihan dan terdapat lingkaran merah sekitarnya. Ulser amat memedihkan dan kadangkala kesakitan dialami memberi kesan terhadap produktiviti seharian anda. Ulser dikatakan sering menyapa ketika anda demam tinggi, kecederaan dalam mulut atau kurang menjaga kebersihan mulut. Terdapat beberapa cara yang boleh diguna pakai untuk menghilangkan ulser dengan pantas selain menggunakan ubat-ubatan daripada klinik. Antaranya:

 

Sumber Foto: lifestyle,com & Google Image

 • Air Garam

Kaedah berkumur dengan menggunakan air garam amat popular dan telah dilaksanakan sejak zaman-berzaman. Memang agak mencabar untuk berkumur menggunakan air garam ketika ulser menyerang. Silap hari bulan boleh menjerit-jerit seorang diri. Tetapi percayalah petua ini sangat berguna untuk menghapuskan ulser dengan cepat kerana air garam berupaya mematikan kuman penyebab  ulser.

 • Air Kelapa

Suhu badan yang  tinggi ketika demam merupakan salah satu penyebab berlaku ulser. Amalkan  minum air kelapa untuk mengimbangi suhu badan dan menyejukkan tubuh. Selain itu, anda juga boleh amalkan minum air putih dengan banyak agar tubuh terhidrat.

 • Marjerin

Marjerin juga cara yang digemari ramai untuk menyembuhkan ulser mulut lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak. Ia cara yang tidak menyakitkan selain membantu melegakan rasa pedih akibat ulser dengan cepat. Caranya, oleskan marjerin di sekitar kawasan terkena ulser dan ulangi sehingga ulser betul-betul sembuh.

 • Madu

Kebaikan dan manfaat madu terhadap kesihatan tidak perlu dipertikaikan lagi. Madu mampu menyembuhkan luka dan jangkitan dengan cepat seperti ulser. Seperti majerin, madu juga sesuai digunakan kepada kanak-kanak atau anda yang tidak gemar dengan ras sakit.

 • Soda Penaik

Soda penaik seharusnya ada di setiap rumah. Soda penaik dipercayai mampu menyembuhkan luka termasuk ulser dengan pantas. Campurkan soda penaik bersama air suam atau sejuk, kemudian sapu dibahagian terbentuknya ‘mata ikan’

 • Ubat Gigi

Bahan yang terkandung di dalam ubat gigi dikatakan mampu membantu memulihkan ulser dengan berkesan. Sapukan sedikit ubat gigi dibahagian yang terkena ulser.

 

 

Sumber: myhealth.gov.my

Tags: , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna