Nasihat Seorang Hakim Mahkamah Syariah Buat Anda Yang Bergelar Mertua

Dari tajuk je pasti ramai yang mengangkat kening. Yelah, jarang kita dengar Hakim Mahkamah Syariah menyampaikan nasihat kepada orang ramai. Apa yang kita tahu tugasnya menjatuhkan hukuman ke atas mereka yang didapati bersalah kemudian peguam bela yang akan berhadapan dengan media untuk memberi keterangan selepas perbicaraan tamat.

Lain pula kali ini apabila salah seorang pengguna Facebook, Natrah berkongsi nasihat dari seorang Hakim Mahkamah Syariah yang mengendalikan banyak masalah rumah tangga yang sering timbul dimana bila diselidik semula, semuanya bermula dari kesalahan kecil. Hm, apa kesalahan yang kita sering terlepas pandang tu?

Nasihat untuk mertua, anak dan menantu…

Itulah antara 9 senarai nasihat yang disampaikan oleh Hakim. Mungkin kalau kita baca kesemuanya kelihatan  remeh tapi bila dilihat dengan perspektif yang berbeza, sebenarnya ia bermain dengan emosi dan mental.

Bayangkan, bila rasa tidak puas hati dipendam, lama-kelamaan boleh ‘meletup’ dan pasti mulut akan melemparkan kata-kata yang berbisa. Dari situ, bermulalah segalanya. Timbul salah faham sehingga boleh berlaku penceraian.

Kunci utama berumah tangga adalah komunikasi dan saling memahami. Elakkan berdiam. Sekurang-kurangnya pillow talk dengan pasangan sebelum melelapkan mata. Bukankah itu lebih indah? Kalau tak buat apa berkahwin?

 

 

Untuk bacaan yang lebih menarik, klik saja artikel berikut:

Bukan Kerana Orang Ketiga Tapi Disebabkan Mertua Musnah Rumah Tangga Wanita Ini ,

Kuatkan Hati Bila Beraya Di Rumah Mertua

 

 

 

 

 

 

Sumber: KRTedisirakyat

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna