Nak Jadi Menantu ‘Perfect’? Kena Tahu Dulu Macam Mana Rupa Pecah Minyak

 Eh jangan kacau kuah tu, tunggu sampai pecah minyak barulah sedap!”

Ehem, tengah sibuk nak siapkan persiapan kahwin ke tu? Mesti ada di antara anda yang berasa agak gementar untuk melangkah masuk ke alam rumah tangga, yelah nak kena layan mak mertua pula lepas ni. Buatnya dia suruh masak, haa mesti berpeluh satu badan, bukan apa zaman sekarang ni masih lagi ada yang tidak tahu istilah orang lama ketika masak di dapur.

Bagi yang baru nak belajar belajar bila dah kahwin, pasti akan ada masalah nak masak terutamanya dalam menyediakan cili kisar dan rempah sehingga ia pecah minyak. Kadang-kadang, ada yang sudah mempunyai anak dua pun, masih lagi tak tahu cara sebenar sampai dah fedup nak masak dibuatnya.

 

Image result for pecah minyak

Sumber: keluarga

Image result for pecah minyak

Sumber: thepatriots

Nampak tak gambar di atas ? Ada sesetengah anda mungkin mengadu tentang masakan sambal mereka tidak sedap kerana tidak pecah minyak. Untuk pengetahuan anda, faktor cili atau rempah yang tidak pecah minyak mempunyai dua sebab iaitu minyak tidak cukup atau bahan tumisan itu sendiri tidak masak.

Walaupun istilah ‘pecah minyak’ jangan sampai terlebih minyak pula nanti bila makan rasa oily lepas itu muak pula. Lepas ni kalau mak mertua cakap masak sampai pecah minyak, anda tak perlu takut lagi hiks! Jangan lupa share pada kawan-kawan yang masih tidak tahu lagi.

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik link di sini :

Buat Cik Abang Makin Sayang, Ini Cara Betul Penjagaan Faraj Selepas Bersalin

 

 

 

 

Sumber: lekatlekit

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna