Nak Daging Korban Tahan Lama, Ketahui Cara Simpan Dengan Betul

Selain menyambut Hari Raya Puasa dan Aidilfitri, ada satu lagi hari kebesaran dalam kalendar Islam iaitu Hari Raya Aidiladha yang disambut selama 4 hari bermula daripada 10 Zulhijahdan diikuti hari tasyrik iaitu 11, 12 dan 13 Zulhijah. Kiranya esok cuti lagi lah ni kan?

Apa pun, hari raya korban ni mesti ramai yang bawa balik daging-daging korban. Maklumlah, tumbang berekor-ekor lembu. Memang stok daging lembu cukup untuk orang ramai. Ada tu, bukan lembu je tumbang. Sekali dengan unta, kambing, kambing biri-biri, fuh! Meriah. Daging semua segar-segar.

Tapi ingat sesegar mana pun daging tu, kalau tak disimpan elok-elok, boleh busuk dengan mudah. Bukan apa, banyak orang kita melakukan kesilapan ringan sehingga menyebabkan daging korban menjadi busuk. Waktu tu, mulalah kata daging korban tak berkualiti kerana mudah rosak tapi yang sebenarnya kita yang tak jaga dengan betul.

Hm, ada beza ke daging biasa dengan daging korban ni? Macam mana nak jaga pastikan daging korban tahan lama? Banyakkan persoalan dalam kepala anda. Jangan risau, soalan anda ni dijawab oleh pemilik akaun Inspektor Kesihatan yang menerangkan cara penyimpanan daging korban dengan selamat.

Simpan dalam bekas yang sesuai…

Jangan biarkan daging terdedah terlalu lama dengan suhu bilik…

Bersihkan terus daging korban untuk buang bakteria yang ada…

Potong daging saiz besar kepada saiz yang lebih kecil…

Pastikan daging disimpan di bahagian sejuk beku…

Mudah je kan sebenarnya, tak la susah sangat pun. Janji jangan biarkan daging terlalu lama dalam suhu bilik. Nanti mudah busuk. Selamat menyambut Hari Raya Korban! Bye.

Untuk bacaan artikel lebih menarik, klik saja senarai arikel di sini: Hidangan Mat Saleh Ada Alkohol? Tak Apa, Gantikan Dengan Bahan Halal NiHanya Rm20 Untuk Hasilkan Tauhu Begedil Daging Tahap Kenyang Tersandar

 

 

 

 

 

Sumber: twitter

Tags: , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna