Lelaki Ini Dedah 6 Kesan Dari Pemakaian Bengkung Yang Terlampau

Pemakaian corset atau bengkung sangat popular dalam kalangan wanita terutama mereka yang ingin memiliki pinggang yang ramping dan cantik seperti semut kerengga. Lebih-lebih lagi wanita yang sudah berkahwin dan mempunyai anak, keinginan mereka untuk dapatkan tubuh ketika waktu muda dulu, sangat tinggi.

BACA: Senaman Zumba Mampu Membuatkan Wanita Berasa Cantik Dan Menarik

Dengan pemakaian bengkung sajalah jalan penyelesaian yang paling mudah bagi mereka untuk tidak kelihatan buncit atau besar pada bahagian perut. Maklumlah, bila dah galas tanggungjawab sebagai mak-mak ni, mana nak sempat bersenam dan menguruskan diri sendiri. Sibuk sangat dengan persiapan anak, rumah dan suami.

via GIPHY

Sayangnya, tak ramai yang tahu kesan pemakaian bengkung yang terlalu lama dan terlalu ketat. Di twitter seorang lelaki tampil membongkar kesan pemakaian bengkung selepas salah seorang pengasas bengkung masuk hospital yang dikatakan berpunca dari produk bengkungnya sendiri. Ish! Ish! Produk ‘makan’ tuan sendiri.

Antara kesannya adalah…

Radang kulit

Acid Reflux

Pernafasan

Lebam

Kebas

Psikologi

Kalau pakai bengkung lepas bersalin tu macam mana pula?

Mesti ada yang terfikir bagaimana pula dengan wanita memakai bengkung kerana baru bersalin? Dan bengkung dapat membantu sakit belakang. Ini jawapan dia.

Ada juga bengkung medikal

Sudah jelas kan sekarang ni? Nak pakai boleh tapi kena jaga kebersihan, pastikan kulit kita tidak alergik bila pakai bengkung, tak ikat terlalu ketat dan pakai bila perlu saja bukan sebab kecantikan sehingga memberi kesan buruk.

 

 

 

Sumber: twitter aushabdul

Tags: , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna