Kongsikan Dengan Suami Tentang Urutan Pemberian Nafkah Mengikut Keutamaan

 “Isteri milik suami, suami milik ibunya…”

Ramai yang mampu mendirikan mahligai cinta bersama pasangan tapi sayangnya, tak semua suami tahu tanggungjawab mereka yang sebenar dan kurang faham tentang isu nafkah. Ya, memang benar kalau sudah berumah tangga, syurga dibawah tapak kaki ibu kepada suami tapi bila menyentuh bab nafkah, ibunya tidak lagi menjadi keutamaan tapi isteri dan anak-anak.

Inilah yang sering menjadi pergaduhan dalam rumah tangga kerana mereka gagal mengenal pasti mana satu keutamaan. Apa yang membuatkan kami ketengahkan isu ini apabila salah seorang pembaca Donna berkongsi cerita dengan kami tentang pasangannya yang sering mendahulukan adik-beradiknya berbanding isteri dan anak-anak. Mungkin disebabkan suaminya tak tahu urutan keutamaan dalam pemberian nafkah yang betul.

-CERITA DALAM KAIN (CDK)-Min, aku nak heart to heart la. Aku harap min tutup nama saya ye. Cerita dia sekarang aku…

Posted by The Donna on Monday, December 16, 2019

Kalau sebelum ni kami ada kongsikan tentang kewajipan seorang suami untuk memberi nafkah kepada isterinya sama ada ada duit atau pun tidak jadi, dengan timbul masalah ini dalam kalangan masyarakat kita kali ini kami akan kongsikan dengan anda keutamaan mengikut urutan dalam pemberian nafkah disebabkan baru-baru ini ada pembaca kami berkongsi cerita tentang suaminya gagal mengutamakan keluarganya.

Mana lebih penting? Adik-beradik, isteri, ibu, ayah atau anak-anak? Lihat jadual di bawah untuk mengetahui urutan sebenar.

Bila dah tahu ni, kongsilah dengan suami okay? Nanti tak adalah salah faham lagi.

Untuk bacaan lebih lanjut, anda boleh klik saja senarai artikel berikut:

Jangan Bergantung 100% Pendapatan Suami, Ini Antara ‘Side Income’ Buat Suri Rumah

 

 

 

 

 

Sumber: KRT

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna