Ketumbit! Ketahui Jenis Dan Rawatannya

Mata ketumbit tu sebab teropong orang mandi la tu..”

Pernah tak dengar ayat mitos ni dari orang dulu-dulu? Sampaikan kita malu nak jumpa orang sebab takut dituduh mengintai orang mandi, ihiks! Biasalah tu, itu sebenarnya orang tua nak minta kita duduk je dekat rumah sebab  keadaan mata tak sihat. Bukan sebab dah mengintai orang mandi ke apa.

Sebenarnya, ketumbit atau keradangan mata mempunyai 2 jenis dan iaitu Chalazion (bengkak dan berbenjol di bahagian kelopak mata) dan Stye (timbul bintil dibahagian bawah mata).

Jenis ketumbit…

Kedua-kedua ketumbit ini juga mempunyai simptom yang berbeza. Jom lihat penerangan berikut.

Rawatan ketumbit…

Setiap penyakit pasti ada ubat dan cara rawatannya tersendiri. Apa yang disarankan oleh seorang Doktor Perubatan, Kamarul Ariffin menerusi akaun twitter miliknya, kedua-dua jenis ketumbit harus dirawat dengan menggunakan 3 cara, iaitu…

Ha.. kalau ketumbit ni timbul dibahagian mata anda, si manja atau mana-mana ahli keluarga anda janganlah memomokkan mereka dengan perkara yang tidak betul. Haruslah memberi rawatan yang sewajarnya.

Apa pun, sebelum nak menggosok bahagian mata, elakkan tangan dalam keadaan kotor dan pastikan kawasan mata di cuci dengan bersih apabila mandi atau mencuci muka.

 

 

Untuk bacaan yang lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Ramai Yang Salah Cara Guna Cream Bawah Mata, Bukan Main Sapu Je Tapi… ,

Sentuhan Solekan Ketika Menjadi Raja Sehari Untuk Wanita Yang Berkulit Sawo Matang

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna