Ketahui Rawatan Yang Tidak membatalkan Puasa

Doktor, sekiranya saya lakukan rawatan ini, adakah ia akan membatalkan puasa saya?”

Menjelang bulan Ramadan, soalan di atas sering diajukan oleh kebanyakan pesakit Islam. Para doktor pula, pasti sudah lali dan agak soalan yang akan diajukan pada mereka ini. Lebih-lagi jenis ubat yang dibolehkan ketika bulan puasa. Anda boleh klik di sini untuk bacaan lebih lanjut.

Donna faham, secara amnya apabila berpuasa kita semua haruslah mengelakkan diri daripada memasukkan sesuatu melebihi had tertentu pada rongga badan seperti mulut, hidung, telinga, saluran dubur dan faraj.

via GIPHY

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dibenarkan ketika berpuasa selagi tidak melebihi had yang ditetapkan. Untuk memberi penerangan lebih jelas kepada orang ramai, seorang doktor pegawai perubatan dan kesihatan di Klinik Kesihatan, Dr Afiq Rahim tampil kongsikan empat jenis rawatan yang tidak membatalkan puasa.

Sekarang sudah jelas bukan? Tak perlu dah nak rasa musykil jika anda mendapat senarai rawatan di atas. Kepada yang membuat rawatan yang melibatkan batal ibadat puasa, jangan lupa ganti bila dah sihat nanti ye? Selamat berpuasa!

 

 

Sumber: Dr Afiq Rahim

Tags: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna