Ketahui Muzium Terkenal Di Seluruh Dunia Yang Sering Dikunjungi Ramai

Bosanlah pergi muzium. Banyak barang lama yang bosan. Tak menarik..”

Mungkin ramai yang kurang gemar ke muzium namun anda mungkin berubah fikiran selepas ini.

BACA: Ini Cara Dengan Si Comel Ketika Perjalanan Jauh

Artikel kali ini khas buat mereka yang gemar ke muzium sebab kami akan senaraikan beberapa muzium terkenal di seluruh dunia yang sering dikunjungi ramai. Muzium dunia tau! Bukan muzium dalam negara. Antaranya adalah…

via GIPHY

Muzium Louvre

Muzium Lourve terletak di negara Paris. Menurut penilaian Museum Index pada tahun 2018, Muzium ini mencatatkan kunjungan paling ramai iaitu sebanyak 10.2 juta dan kebanyakkannya dikunjungi oleh pelancong luar. Lebih mengejutkan lagi, jumlah kunjungan makin meningkat dari tahun ke tahun.

Mesti ada benda yang best kat muzium ni…

Sumber: google

National Museum di China

Muzium kedua paling tertinggi yang sering di kunjungi adalah Muzium Kebangsaan di China. Rekod mencatatkan hampir 9 juta pengunjung yang datang ke muzium ini kerana muzium ini banyak membuat pameran untuk dijadikan tarikan pengunjung. Misalnya, pengunjung dapat menulis nama mereka sendiri dalam bahasa Cina menggunakan alat tulis tradisional orang Cina iaitu berus dan dakwat hitam.

Sumber: thebeijing

Museum Metropolitan of Art di New York

Muzium ini nombor ketiga paling tertinggi yang sering dikunjungi kerana uzium ini mengamalkan konsep seperti National Museum di China dengan membuat pelbagai pameran yang menarik perhatian pengunjung.

Sumber: architecturaldigest

Kalau anda pergi ke China, New York ataupun Paris, jangan lupa singgah muzium yang terkenal ni walaupun anda tidak gemar ke muzium. Lain tau muzium negara sendiri dengan muzium negara luar. Lagipun boleh tambah ilmu. Apa pun, selamat menggembara!

Sumber: Vogue

Tags: , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna