Kesan Buruk Bila Si Ibu Letak Garam & Gula Dalam Makanan Bayi Setahun Ke Bawah

Memang seronok bila menimang cahaya mata lebih-lebih lagi zuriat yang pertama. Iyalah, tak semua orang dapat merasai rezeki anak. Bila melihatkan matanya tertutup rapat sambil menangis inginkan susu, sudah semestinya rasa bahagia sukar digambarkan.

Sayangnya, kebanyakan daripada kita gagal untuk mendalami perihal anak terutama tentang kesihatan. Apa yang kita tahu penyediaan barang mandian, pakaian dan tempat tidur mereka. Ada tak kita ambil tahu tentang corak pemakanan mengikut usia mereka?

via GIPHY

Jika ada, anda seorang ibu yang sangat prihatin dan bertanggungjawab dalam membesarkan anak-anak. Kepada yang masih lagi tak tahu, sebenarnya setiap peringkat umur mereka ada cara penyediaan makanan yang betul. Tak semua jenis makanan mereka boleh menerima dengan baik.

Walaupun si kecil kelihatan baik-baik saja bila disajikan makanan yang tak sepatutnya misalnya berperisa manis, pedas atau masin, kebarangkalian akan ada kesan sampingan dalam jangka panjang. Artikel ini khas untuk mereka yang mempunyai anak yang belum mencecah usia setahun.

via GIPHY

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bahagian nutrisi, kesan buruk akan timbul apabila beri bayi kurang dari usia setahun makan makanan yang mengandungi gula dan garam.

Antara kesan dari penambahan gula dan garam dalam makanan bayi adalah..

  1. Risiko buah pinggang bayi terbeban.
  2. Bayi jadi cerewet bila memilih makanan atau erti kata lain, menjadi picky eater.
  3. Risiko penyakit darah tinggi, diabetes, penyakit jantung, obesiti, karies gigi pada masa akan datang.

Ketiga-tiga kesan ini sebenarnya memberi kesan yang sangat buruk pada kesihatan bayi dalam jangka masa yang panjang. Beri perhatian lebih pada pemakanan mereka kerana tak ramai yang merasa rezeki anak. Hargailah kehadiran mereka sebaik-baiknya. Anak itu juga adalah satu amanah yang perlu kita jaga sebaiknya.

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Mudahnya Buat Puri Bayi Dengan Buah-buahan Ikut Cara Ni

Doktor Ini Menjelaskan Kesahihan Khasiat Makan Ikan Haruan Lepas Bersalin

 

 

 

 

 

 

Sumber: KKM BahagianMakanan

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna