Kerap Syampu Punca Rambut Rosak? Ini Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Berapa kerap anda mencuci rambut sehari?

Mungkin persoalan ini agak typical buat kaum wanita tapi bila bercakap sahaja mengenai penjagaan rambut ia bukan  perkara yang asing lagi malah perlu dititikberatkan. Ramai yang menganggap bahawa wanita yang memiliki rambut cantik dan sihat disebabkan mereka sering membasuh rambut setiap hari.

Opps salah tu! Menurut Pembantu Pakar Dermatologi Icahn School of Medicine New York penggunaan syampu secara kerap akan membuatkan kulit kepala anda memerangkap minyak dan menjadikan ia kering serta rosak.

Rambut anda akan lebih tampak menarik sekiranya anda kurang menggunakan sebarang alat pemanasan atau tekanan ketika mendandan. Tapi masih diingatkan kebersihan rambut perlu dijaga apabila anda melakukan aktiviti di luar sehingga menyebabkan kulit kepala berpeluh.

Image result for syampu rambut"

Sumber: bukanaku

Tip Mudah Penjagaan Rambut Yang Betul

1. Penjagaan rambut berbeza mengikut jenis dan gaya rambut serta aktiviti yang dilakukan.

2. Jenis syampu yang digunakan dan kekerapan membasuh rambut mengikut kelembapan serta masalah dialami.

3. Syampu untuk rambut kering dan rosak diperlukan dalam keadaan berikut:

– Rambut kerinting, diluruskan atau diikalkan dengan menggunakan bahan kimia, rambut yang selalu menggunakan pengering elektrik terutamanya ketika dalam keadaan basah dan selalu terdedah kepada air laut serta berklorin.

4. Syampu untuk rambut berminyak pula perlu digunakan bagi mereka yang mempunyai rambut berminyak.

5. Sesetengah remaja mengalami rambut yang agak berminyak kerana pada usia ini kelenjar sebum mungkin lebih aktif dan mengeluarkan sebum

Bagi wanita bekerjaya atau suri rumah yang inginkan perkhidmatan salun rambut yang best dan murah, haa anda boleh klik link di sini hanya di Superdeals! Bukan setakat boleh jimat tapi pasti cik abang suka dengan gaya rambut terbaru hiks.

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik link di sini :

Menarik & Kreatif! Idea Snek Untuk Parti Kanak-Kanak Versi Sihat

 

 

 

 

 

Sumber: hmetro

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna