Kemudahan Rentas Sempadan Antara Negara Malaysia & Singapura

Sebelum ini selalu kita dengar urusan dan proses merentas sempadan antara negeri untuk mengekang masalah penularan COVID-19. Tak dapat dinafikan, agak remeh kerana perlu mengepilkan beberapa dokumen dari pelbagai pihak tapi nak tak nak, kena uruskan juga.

Terbaru, pada 8 Ogos, Jabatan Imigresen Malaysia telah mengeluarkan kenyataan dalam satu sidang media tentang kemudahan rentas sempadan antara negara jiran iaitu Malaysia dan Singapura.

Sumber: cariangoogle

Faktor pekerjaan…

Yelah, ada segelintir rakyat Malaysia bekerja di Singapura dan begitu juga rakyat di sana, negara jiran katakan tapi prosedur ini sah untuk individu tertentu atas urusan tertentu. Antaranya..

  1. Warganegara Singapura yang ingin memasuki Malaysia bagi tujuan perniagaan dalam tempoh pendek.
  2. Bukan warganegara tapi menetap di Singapura yang ingin memasuki Malaysia bagi tempoh yang singkat untuk tujuan rasmi dan urusan perniagaan.
  3. Warganegara Singapura dan penduduk tetap di Singapura yang mempunyai Pas Lawatan Sosial Jangka Panjang (PLSJP) untuk bekerja dan perniagaan.

Cara permohonan…

Tapi ada syarat! Mereka yang ingin rentas negara, harus menggunakan kemudahan Reciprocal Green Lane (RGL) bagi bukan warganegara dan Periodical Commuting Arrangement (PCA) bagi warganegara.

Jom baca kenyataan media dari Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia, Dato’ Indera Kharul Dzaimee.

Garis panduan RGL & PCA

Berikut adalah garis panduan undang-undang lebih terperinci yang boleh anda rujuk jika ingin merentas negara antara Malaysia dan Singapura.

Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan dan terhindar daripada dijagkiti wabak berjangkit ketika proses rentas negeri.

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Dikatakan Fitnah Polis, Ini Penjelasan Asri Janggut

“Disangkakan Gempa Bumi…” -Detik Cemas Rakyat Malaysia Di Lubnan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: jabatan imigresen malaysia

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna