Jantung Berdebar Laju Tidak Tentu Masa, Mungkin Ini Perkara Yang Anda Perlu Tahu

Pernah tak rasa jantung berdebar laju walaupun anda sedang duduk dalam keadaan tenang? Haa masalah ini bukan sahaja boleh dialami oleh golongan tua malah ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja tidak mengikut umur. Mungkin ada diantara anda berasa tidak selesa apabila jantung terus berdenyut dengan laju.

Anda tidak perlu bimbang dan risau kerana keadaan tersebut tidak memerlukan rawatan dan sekiranya berlaku serangan yang teruk pesakit perlu berjumpa dengan doktor untuk memastikan punca sebenar kepada masalah tersebut. Ini antara punca mengapa jantung anda berdebar laju yang anda perlu tahu.

Punca Boleh Berlaku?

  • Pengambilan kopi
  • Senaman terlalu berat
  • Risau, panik dan kemurungan
  • Kurang sel darah merah
  • Hormon tiroid yang berlebihan
  • Demam
  • Kekurangan oksigen

Image result for jantung berdebar

Sumber: cnn

 

Sekiranya anda kerap mengalami masalah seperti di atas dan pening kepala, lemah badan dan sesak nafas kemungkinan itu adalah simptom masalah jantung. Penting untuk anda kenal pasti terlebih dahulu apakah punca sebenar masalah tersebut berlaku. Kurangkan pengambilan minuman berkafein dan mula hari anda dengan makanan yang sihat.

Bukan itu sahaja, elak diri anda daripada perkara yang boleh membuatkan anda berasa panik dan cemas seperti kawasan yang terdapat ramai orang di pusat beli belah mahupun restoran. Belajar teknik relaxation untuk menyelesaikan masalah anda secara perlahan agar ia tidak menjadi lebih teruk.

 

 

 

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik di sini :

Zakar Suami Bersaiz Kecil? Tak Perlu Bimbang Jom Pelajari Posisi Bersama Yang Tepat Lagi Sedap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sumber: sinar

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna