Jangan Tertipu, Ini Cara Bezakan ‘Face Mask’ Palsu & Ori

Pakai je la mask mana-mana pun, janji tak kena saman seribu,”

Itulah jalan mudah yang sering diambil oleh segelintir masyarakat kita. Soal kesihatan, diketepikan lebih-lebih lagi bila berada dalam keadaan terdesak. Misalnya, sudah tidak kisah tentang jenis pelitup muka digunakan asalkan dapat menutup sebahagian wajah untuk elakkan dari dikenakan saman.

Sampaikan ada yang sanggup basuh surgical face mask walaupun sudah dipakai. Lebih teruk lagi, dah kotor pun masih lagi digunakan berkali-kali dan sekalipun talinya terputus, mereka sanggup tampal menggunakan stepler atau gam. Hm, terdesak sangat!

via GIPHY

Kena bezakan mana yang tiruan dan asli…

Memahami keadaan rakyat, kerajaan baru-baru ni dariapda Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dah turunkan harga pelitup muka daripada RM1.20 kepada RM1 dan 95 sen untuk pembelian borong.

Malangnya, ada sesetengah peniaga cuba menipu pembeli dengan menjual pelitup muka tiruan. Hm, tak baiknya kalau ada yang cuba berniat menipu.

Jadi, sebelum you guys kena tipu, jom kenal pasti surgical face mask tiruan atau asli.

Kepada peniaga, fikirkanlah kesihatan orang lain juga, jangan fikir untung ‘sedap’ je. Sudahlah, face mask yang mereka ada ni pakai banyak kali oleh sesetengah mereka untuk jimat kos sara hidup. Tapi, ditipu pula lagi, tak kesian ke?

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Purdah & ‘Face Mask’, Sama Ke?

Pelitup Muka Turun Harga Lagi!

 

 

 

 

 

Sumber: facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna