Jangan Membazir! Jom Belajar Teknik Cara Mudah Jimat Minyak Masak

Cuba check dalam sehari berapa banyak anda mengambil makanan yang bergoreng? Memang tidak dapat dinafikan rata-rata rakyat Malaysia gemar dengan makanan bergoreng kerana ianya lebih sedap dan memberi kepuasan apabila menikmatinya pada bila-bila masa. Buat para ibu, pasti akan mengalami kesukaran dalam berjimat menggunakan bahan masakan seperti minyak betul tak?

Minyak adalah bahan utama dan penting untuk memasak, tambah pula bagi makanan yang bergoreng jadi agak-agaknya bagaimana anda ingin menjimatkan penggunaan minyak masak tanpa perlu membazir sekali gus dapat menyihatkan tubuh badan? Eh tak perlu risau, Donna akan kongsikan teknik mudah untuk anda semua, just keep scrolling okay!

Image result for deep frying

Sumber : wire

Teknik Deep Frying Yang Betul

Tentukan Suhu Minyak kepada 180-190 Darjah 

  • Semasa menggoreng ikan atau atau ayam yang disalut tepung pastikan minyak anda berada dalam suhu yang bersesuaian ini kerana ia akan mempercepatkan shield untuk minyak tidak menyerap ke dalam bahan gorengan yang masih sejuk dan hasil gorengan tidak terlalu berminyak.
  • Apabila minyak tidak cukup panas, perisai tepung tidak akan terbentuk maka minyak akan sampai kepada isi ayam atau ikan sebelum ke lapisan tepung.
  • Anak-anak suka makan fries? Sekiranya anda ingin goreng kentang, goreng terus sebaik sahaja anda keluarkan ia daripada peti ais untuk mengurangkan penyerapan minyak.

Tapi kalau nak lagi jimat, klik sahaja di sini untuk dapatkan minyak masak dengan harga yang lebih murah. Jangan risau, semuanya hanya di Superdeals! 

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik link di sini : Rezeki Dapat Main Salji Walaupun Bukan Pada Musim Sejuk Di Mount Buller Melbourne

 

 

 

 

Sumber: rasa 

Tags: , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna