Jangan Keliru Antara Speaker Bluetooth & WIFI

Teknologi Bluetooth kini bukan lagi digunakan khas untuk mendengar lagu di radio, headphone atau connect tetikus ke laptop. Kalau you guys masih ingat lagi sewaktu awal pengenalannya, Bluetooth hanya digunakan untuk sharing gambar dari telefon ke telefon yang lain.

Tapi, kini Bluetooth telah berkembang sampai kebanyakan barang teknologi sudah tidak perlukan wayar lagi. Cukup hanya Bluetooth semuanya boleh berfungsi seperti biasa. Tapi, jangan keliru pembesar suara tanpa wayar antara Bluetooth dengan Wifi. Lain tau!

via GIPHY

Apa perbezaan bluetooth dan WIFI?

Kalau nak tahu perbezaan antara dua connection ni, jom lihat senarai berikut.

Bluetooth

  1. Cara penggunaannya agak mudah kerana hanya perlukan wave Bluetooth, audio speaker boleh berfungsi.
  2. Bluetooth mudah dicari dan senang untuk connect pada semua gadget selagi ada frekuensi Bluetooth. Misalnya tablet, jam elektronik, komputer riba dan telefon pintar.
  3. Mudah bawa ke mana saja selagi audio speaker mempunyai bateri.

WIFI

  1. Audio speaker tanpa wayar WIFI hanya digunakan untuk kawalan jauh.
  2. Walaupun telefon anda sudah dimatikan tapi WIFI di sekitar anda masih connet pada audio speaker, ia takkan bermasalah semasa menggunakannya.
  3. Bagaimanapun, jika wave WIFI lemah, secara tak lansung ia akan memberi gangguan ketidakstabilan pada bunyi yang terhasil

via GIPHY

Mungkin bagi anda kedua-dua teknologi ni tak ada perbezaan tapi percayalah sebagai pengguna pasti kita inginkan barang yang memudahkan kita.

Lagipun, audio speaker yang menggunakan Bluetooth lebih praktikal. Jadi, buatlah pilihan yang terbaik. Kalau nak dapatkan harga promosi di Superdeals, klik saja disini untuk buat pembelian.

 

 

 

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

“Tak Nak Kena ‘Jolok’ Duduk Rumah” – Doktor Ini Tunjuk Cara Rawatan COVID-19

Kena Tahu Beza 8 Jenis Cili Ini

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna