Hilang Nafsu Makan! Wanita Kurus Perlu Berhenti Amalkan Minum ‘Chia Seed’

Bila bab nak cantik ni macam-macam perkara wanita sanggup lakukan sebagai contoh amalkan minuman jamu dan makan ‘supplement’. Bukannya tak boleh nak amalkan semua tu, tapi anda perlu tahu kebaikan dan keburukannya walaupun ia terbukti berkesan dalam aspek kecantikan.

Chia seed atau dalam bahasa melayu adalah biji chia, merupakan tumbuhan berbunga yang tergolong dalam keluarga pudina. Amalan chia seed ini bukan hanya semata-mata untuk kurus dan dalam diet pemakanan sahaja tetapi ia juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan serta kecantikan yang sering menjadi idaman wanita masa kini.

Image result for eat chia seed"

Sumber: health 

Walaubagaimanapun, anda perlu tahu bahawa pengambilan biji chia mempunyai kesan sampingan yang ramai tidak sedar antaranya :

Meningkatkan Risiko Kanser Prostat

Biji chia mengandungi asam alfa linolenat yang tinggi dan ini akan meningkatkan risiko kanser prostat secara mendadak jika diambil dalam jumlah yang banyak.

Menyebabkan sakit tekak

Amalan memakan biji cia yang terlalu banyak juga akan menyebabkan sakit di bahagian tekak kerana saluran pemakanan tersumbat disebabkan proses penyempitan berlaku secara tidak langsung ia akan mengeringkan air di sekitar saluran esofagus sehingga makanan tersekat.

Image result for eat chia seed"

Sumber: food

Tak Sesuai Untuk Orang Kurus

Opps yang mana dah kurus tu, anda perlu berhati-hati jika ingin mengamalkan minuman chia seed ini kerana ia memiliki kemampuan untuk membakar lemak menahan rasa lapar sehingga sesuai untuk dijadikan sebagai menu diet sihat.

Jika anda terus mengamalkan kemungkinan besar anda akan hilang nafsu makan dan akan menimbulkan masalah kesihatan yang lain. Lepas ni anda kena lebih berhati-hati untuk mengamalkan sesuatu makanan, don’t just simply eat everything!

 

Untuk artikel lebih menarik, anda boleh klik di sini :

Jangan Mengeluh Jika Ada Peha Besar, Ini Sebab Kenapa Kaum Lelaki Menyukainya

 

 

 

 

Sumber: therohani 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna