Hidangan Tradisional, Jom Cuba Menu Daging Autentik Memang Tak Mengecewakan

Bila bercakap sahaja tentang menu tradisional mesti dalam fikiran anda ianya agak renyah untuk dibuat kerana bahan-bahannya sukar untuk didapati dan banyak yang diperlukan tapi jangan disangka bila dah siap dimasak memang rasa tu tak pernah mengecewakan!

Dah bosan asyik-asyik makan ayam dan ikan, why not anda beralih pula ke daging? Percaya tak daging ni masak apa pun sedap, bukan setakat dalam hidangan western food je tapi sekali kala anda boleh mencuba dalam menu masakan tradisional daging autentik untuk santapan ahli keluarga pada hujung minggu, kan lebih menarik!

Image result for kerabu daging

Sumber : enyabdullah

Kerabu Daging

Bahan-bahan 

  • 500gm daging batang pinang
  • 6 biji limau nipis
  • Garam dan gula
  • 2 batang serai
  • lengkuas
  • halia
  • cili merah
  • lada hitam
  • bawang merah
  • batang serai
  • daun limau purut

Cara Penyediaan

Bersihkan daging dan potong secara nipis kemudian cincang halus, pastikan anda cuci hingga bersih dan toskan airnya. Masukkan daging ke dalam mangkuk besar dan gaulkan bersama ke semua bahan kisar di atas. Untuk lebih sedap letakkan perahan limau dan perap selama lima minit. Bagi yang suka pedas, anda boleh masukkan hirisan cili padi ke dalamnya kemudian siap untuk dihidang.

Lepas ni boleh la jadi kan masakan ini sebagai resepi pilihan buat anda sekeluarga. Tak susah mana pun, yang penting effort mesti kena ada hiks!

 

Untuk artikel yang lebih menarik anda boleh klik link di sini :

Awak Nak Lari Saya Akan Bunuh Wanita Ini Kongsi Pengalaman Hitam Dipukul Suami Selama 20 Tahun

 

 

 

 

Sumber : rasa

Tags: , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna