Hampir 60 Ribu Kongsi Cara Diet ‘Intermittent Fasting’ Daripada Doktor Ini. Betul Ke Berkesan?

Hari berganti hari, tahun berganti tahun. Azam nak kurus yang dah berzaman lamanya masih belum tercapai. Teruskan pembacaan jika anda tergolong dalam golongan ini. Ha, sebab apa? Perkongsian seorang doktor ini mungkin dapat membantu diet anda kali ini.

Jika sudah mencuba pelbagai jenis diet, tapi masih tidak berkesan untuk tubuh anda, jom kita cuba diet terbaru yang kini agak viral iaitu Intermittent Fasting! Seorang doktor pakar dalam bidang pemakanan dan nutrisi, Dr. Siti Aniza Basir telah membuat satu perkongsian tentang diet terbaru ini di laman Facebook peribadinya dan ia nampaknya berjaya menarik perhatian ramai sehingga hampir 60 ribu pengguna berkongsi posting tersebut.

 Intermittent fasting adalah diet dengan cara mengatur pola makanan. Ibarat seperti berpuasa cuma bezanya ialah ianya hanya dalam tempoh tertentu. Walau bagaimanapun, diet ini membenarkan pengamalnya untuk minum air sepanjang tempoh berpuasa bagi mengelakkan dehidrasi. Diet cara ini bukan sahaja membantu mengurangkan pengambilan jumlah makanan tetapi turut mengatur tempoh untuk makan dan tempoh ber’puasa’.

Sumber Foto: Unsplash

Ini adalah perkongsian tersebut:

IF ialah Intermittent Fasting. Telah terbukti dalam kajian bahawa PUASA adalah DIeT terbaik. Bukan nak sangkal pasai Paleo Diet, Atkins , Mediterranean etc.. tapi my personal opinion, kita ada sunnah .

Ikut la sunnah. Rasulullah banyak berpuasa , dengan pelbagai sebab. So IF adalah cara terbaik nak bagi tubuh kita rehat.

Nak buat puasa Nabi Daud , macam tak mampu. Sebab iman nipis. 
Setiap hari ada pasar malam , pasar rabu. Macam macam rasa tekak ni nak makan.Macam 20 tahun x makan. Padahal baru minggu lepaih pi beli. Kan kan. Sape sentap memang kita sama la.

IF ni ialah kita bagi perut, usus kita rehat dalam 12 – 14 jam. So terpulang u olls nak mula jam bape. Kalau start 630 pm, esok jam 930 am baru breakfast.
Kalau 830 malam – 1130 pagi baru start makan/breakfast.

Apa kebaikan IF??

Banyak!!

Its also known as “CLOSING YOUR KITCHEN EARLY”

Sumber Foto: Unsplash

Biar betul Doktor?

Betul. Inilah yang saya sudah dan telah jalani selama lebih kurang 10 bulan. Waktu terakhir kami makan malam ialah jam 630 pm.

‘Berpuasa’ dalam ertikata berpuasa malam ini, walaupun anda ‘LOAD” di siang hari anda, akan membantu anda HILANG LEBIH BANYAK Kilo!

Di dalam Journal Cell Metabolisme , kajian telah dilakukan ke atas 2 kumpulan tikus yang diberi Diet ‘High Fats, High Calories’ untuk 100 hari,

Kumpulan Pertama dibenarkan makan & makan malam dan siang (Healthy,controlled diet ) dan

Kumpulan Kedua hanya mempunyai akses selama 8 jam pada waktu siang tetapi boleh makan apa sahaja jenis diet, dan hasilnya menunjukkan:

“Kumpulan BERPUASA 14 JAM iaitu Kumpulan Kedua kekal berat badan dan dengan otot (Lean Muscle) dan

Kumpulan Pertama yang makan & makan selama mahu menjadi OBES walaupun keduanya makan sama nilai kalori yang dibekalkan”

Jadi, cara terbaik untuk BERPUASA 14 /16?jam ialah memulakan SARAPAN anda SEAWAL jam 930 /1030pagi!

Tatacaranya banyak :

As newbie – Kak Siti advice buat 12 jam dulu . Ie kita start last dinner kul 630 pm, esok bekfes 630 pagi.

Bila dah ok ,buat 14 jam . Ie 630 pm dinner dan 830 am bekfes

Lepas tu , teruskan perjuangan 16 jam .Ie dinner 630 pm , bekfes merangkap lunch kul 1030.

Sebaiknya 14-16 jam berpuasa .

Its fleksible . Buat ikut keperluan . Cth , smlm ada kenduri makan kul 830 pm , esok tu xyah bekfes, terus lunch!

Lapar ?

In between tu , anda boleh untuk

1. Minum air masak
2. Minum air garam – garam bukit 1/2 teaspoon with air mineral
3. Green Tea
4. Coffee 
5. Tea

No 3,4,5 semua without sugar or susu yek. Kang Kak Siti cakap xboleh gula , boleh la pi mamak mintak teh sarbat ! Abab nanti !

Pastu , IF ni boleh la buat EOD dulu ie Alternate Day . Satu hari IF satu hari FeedDay ! Tapi No Refined Sugar and Processed Food !

Lepas dah ok buat Daily .

*IF adalah cara terbaik untuk mengurangkan Insulin Malas / Craving / Ketagihan / Sifat nak mengunyah yang tak habis habis tu….

#MasterMyHormones

 

Sumber : Facebook Siti Aniza Basir

Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna