Elak Pembaziran, Ambil Tahu Siapa Yang Sepatutnya Pakai Face Mask

Ahad lalu, Menteri Kanan yang juga Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sebanyak 10 juta topeng muka yang ditempah dari China adalah dibiayai oleh kerajaan sepenuhnya bagi tujuan kegunaan petugas barisan hadapan selain lebihannya untuk agihan di kawasan berisiko tinggi.

Kita yang berada di kawasan yang kurang berisiko tinggi wabak COVID-19 ini, sibuk mencari dan membeli topeng muka kononnya untuk mengelakkan diri dari terkena wabak ini. Dalam situasi kekurangan barang peralatan perubatan sekarang ini, elakkan pembaziran dan jangan bersikap pentingkan diri.

Sumber: benarnews

Siapa yang sepatutnya memakai face mask?

Dahulukan pada mereka yang lebih memerlukan penggunaan face mask ini tapi siapa yang sepatutnya memakai face mask? Pramugari? Ketua keluarga? Kanak-kanak? Orang tua?

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengeluarkan satu visual penerangan ringkas dan tepat pada orang ramai siapa yang sepatutnya memakai face mask di laman media sosial.

Terdapat 4 golongan. Antaranya…

Kesimpulannya, kalau anda bukan dari golongan di atas, janganlah berebut dengan mereka yang lebih memerlukan. Ingatlah, jika barisan hadapan perubatan bahagian COVID-19 tidak mencukupi peralatan dan ramai para perubatan  dijangkiti COVID-19, bagaimana negara kita nak mengatasi masalah wabak ini?

Untuk bacaan lebih menarik, klik saja senarai artikel berikut:

Topeng Mulut Dah Habis, Efektif Ke Tak Guna Penutup Mulut Kain?

Makin Teruk! Staf KKM Terpaksa Sarung Plastik Sampah Dijadikan ‘Perisai’ COVID-19

 

 

 

Sumber: BH , KKM

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna