Doktor Ini Kongsi Tip Elak Haus Dengan Mudah Bila Berpuasa

Untuk mendapatkan air yang cukup setelah seharian berpuasa bukan saja memastikan minum air putih 8 gelas sehari tapi harus menjaga pemakanan. Bukan apa, selain daripada kekurangan mineral, kandungan serat yang kurang juga dapat membuat anda cepat berasa haus.

Sumber: mstar

Anda boleh lakukan beberapa cara untuk mengelakkan badan mengalami hidrasi ketika berpuasa. Ini tip yang dikongsikan oleh seorang pegawai perubatan dan kesihatan di Klinik Kesihatan Badang, Doktor Afiq Rahim menerusi akaun Facebook miliknya.

Sepanjang menjalani ibadat puasa pada bulan suci Ramadan, ingin Donna menegaskan supaya makan makanan yang kandungan gizi yang seimbang dan minum air secukupnya supaya kekal terhidrasi di sepanjang hari berpuasa.

Makanan yang boleh menyebabkan dahaga adalah makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi seperti air berkabonat dan kek. Manakala makanan yang tinggi garam juga boleh menyebabkan anda cepat berasa dahaga seperti kentang goreng. Jadinya elakkanlah daripada mengambil makanan seperti ini agar anda tidak cepat berasa dahaga.

Selamat menyambut bulan Ramadan!

 

 

 

 

 

Sumber: FB Dr Afiq Rahim

Tags: , , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna