Doktor Ini Kongsi Persiapan Rapi Untuk Wanita Hamil Yang Pulang & Balik Dari Kampung

Hari ini hari terakhir kita berpuasa pada bulan Ramadan. Pastinya malam ini kenderaan akan mula memenuhi jalan raya di seluruh negara apabila orang ramai mula bergerak ke kampung halaman masing-masing untuk pulang beraya. Berjam-jam dalam kereta pun tak ada hal sebab mood raya dah tahap klimaks!

Tapi, kita terlupa dengan sesuatu yang lagi penting dek kerana keseronokkan untuk pulang ke kampung. Perkara itu adalah kesihatan dan keselamatan ibu hamil semasa dalam perjalanan ke kampung. Ya, Donna faham bila mengandung ni, badan mudah berasa letih memandangkan daya tahan tubuh semakin berkurangan disebabkan pembawakan budak.

Sumber: thediagnosa

Travelling in pregnancy…

Di atas keprihatinan ini, seorang doktor dari Hospital UMRA Shah Alam, Dr. Afida Sohana tampil memberi peringatan kepada orang ramai tentang keselamatan dan persiapan yang rapi untuk wanita hamil jika mempunyai perjalanan yang jauh atau menaiki kapal terbang.

4 Barang yang perlu bawa…

Kalau perjalanan jauh pastikan…

Bukan itu saja, Dr. Afida turut memberi tip jika ibu mengandung perlu menempuh perjalanan ke kampung yang berganda-ganda masanya!

Jika naik kapal terbang…

Ha.. tip naik kapal terbang untuk ibu mengandung pun Dr. Afida ada kongsikan juga.

Makanan ketika perjalanan balik ke kampung…

Biasalah, bila perjalanan jauh, kandungan dalam perut mesti memerlukan gizi setiap masa. Jadi, ini nasihat dari Dr. Afida untuk para wanita yang hamil.

Apa lagi? Siapkan apa yang belum lengkap lagi untuk keselamatan anda dan bayi. Pastikan rancang perjalanan dengan teratur. Selamat berhari raya!

Sumber: twitter Dr Afida

Tags: , , , , , , , ,
Previous Post Next Post

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 shares
Donna