Currently Browsing: Makan Mana?

Cara Cincang Bawang Paling ‘Perfect’ Tanpa Menangis, Kaum Wanita Patut Cuba!

Kalau anda tanya mana-mana wanita, bab memasak yang paling menarik adalah ketika menumis betul tak?  Ini kerana bau bawang yang dimasukkan ke dalam kuali bersama minyak panas membuatkan aromanya naik satu dapur.

CONTINUE READING

5 Tempat Makan ‘Muslim-Friendly’ Wajib Serbu Bila Travel Ke Jeju!

Perkara yang menggusarkan ramai pihak setiap kali ingin melancong adalah apabila ingin mencari makanan halal buat anda yang beragama islam. Jika nak senang, boleh je bawa makanan segera daripada Malaysia sebagai bekal. Namun, tidakkah anda teringin untuk merasai makanan tempatan yang terkenal dengan keunikkannya tersendiri?

CONTINUE READING

Nama Memang Pelik Tapi Sedap! Wajib ‘Try’ Tart UFO Di Sandakan Sabah

Buat ‘food lovers’ mesti anda ingin cuba rasa makanan yang lain daripada biasa betul tak? Bagi sesiapa yang sekarang ni berada di pekan kecil di Sandakan Sabah jangan ingat tiada makanan sedap tau. Haa walaupun di sana terkenal dengan makanan laut dan mempunyai tarikan alam semula jadi tapi di sana terdapat syurga makana yang tersembunyi! 

CONTINUE READING

Bukan Setakat Sedap Tapi ‘Confirm’ Kenyang, Ni Makanan Wajib Anda Cuba Di Busan!

Bagi yang pernah menonton filem korea tu, pasti anda tidak akan terlepas dimana ada babak mereka berhenti di tepi jalan untuk mencuba makanan ‘street food’. Haa dah la musim sejuk lepastu makan pula sesuatu yang panas memang feeling habis! Anda pun mula lah terliur kan hiks. Donna faham, makanan korea ni memang sudah menjadi pilihan masyarakat Malaysia dan ramai yang tidak melepaskan peluang untuk melancong ke sana bagi merasai sendiri keenakan kepelbagai hidangan di sana. 

CONTINUE READING

Hanya Di Busan, Dekat Malaysia Takkan Dapat Jumpa 100 Jenis Fish Cake

Ha, jangan kerut muka pelik sebab kami kata fish cake ni ada banyak jenis. Kalau anda semua nak tahu, dekat Busan, Korea anda akan dapat lihat puluhan jenis fish cake dengan pelbagai bentuk dan rasa. Oh! Dekat sana mereka tak panggil fish cake, mereka panggil Eomuk.

CONTINUE READING

Jangan Menyesal Kalau Pergi Ipoh Tak Cuba 3 Jenis ‘Street Food Famous’ Ni

Ayam akan dikukus sehingga isinya lembut dan sedikit rasa kenyal apabila digigit. Dan taugeh pula adalah hidangan yang menambah tekstur ranggup apabila dimakan bersama ayam kukus. Jangan risau bagi tak nak makan dengan nasi anda juga boleh pilih untuk dimakan bersama kuey teow sup. Umpph sedapnya! 

CONTINUE READING
Donna