Currently Browsing: D-Licious

Hati-Hati Dengan 8 Simptom Ketagihan Gula

Menurut portal Kementerian Kesihatan Malaysia, gula adalah karbohidrat ringan yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh. Malah, gula juga boleh didapati dalam makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi, mi, roti, pasta dan ubi-ubian. Gula juga terdapat dalam buah-buahan dalam bentuk fruktosa, dan susu dalam bentuk laktosa.

CONTINUE READING

Menarik & Kreatif! Idea Snek Untuk Parti Kanak-Kanak Versi Sihat

Kenapa anak-anak tertarik dengan gula-gula, coklat dan snek yang lain? Ini kerana ia sering didatangkan dengan setiap packaging yang menarik dan berwarna-warni. Tanpa goodies bag maka tak lengkap lah majlis. Sekarang ni mak-mak tak perlu risau sebenarnya makanan sihat juga boleh diolah agar ianya kelihatan menarik dan sesuai untuk majlis kanak-kanak. 

CONTINUE READING

Bukan Hidangan Telur Biasa, ‘Japanese Omelette’ Resepi Paling Jimat Dan Sedap!

Zaman sekarang ni boleh dikatakan semua barang mahal tidak kira bagi yang sudah bekerja atau masih belajar. Semuanya kena berjimat cermat tambah lagi kalau bab makanan. Bila nak berjimat tu, pernah tak anda makan makanan yang sama setiap hari, sampai rasa dah bosan. 

CONTINUE READING

Anda Perlu Cuba Resipi Oreo Milkshake Yang Berkhasiat

Sebab apa kami kata ia resipi milkshake yang berkhasiat? Kerana kami tidak menggunakan aiskrim vanila tapi kami gantikan dengan essence vanila. Malah, campuran buah pisang juga memain peranan besar bagi menghasilkan minuman kaya dengan vitamin dan juga kandungan gizi yang bertenaga.

CONTINUE READING

Asyik Korea Je, Ini Senarai Makanan Jepun Yang Popular Dekat Malaysia!

Apa kata kali ini anda beralih arah pada makanan Jepun pula. Eh jangan salah sangka, makanan Jepun bukan setakat sushi je tau. Mungkin anda sudah dimanipulasikan dengan iklan atau cerita daripada kawan-kawan yang makanan mereka hanya nasi dan ikan sahaja. Sebenarnya, makanan orang Jepun lebih banyak dan best berbanding Korea tau, jom lihat di bawah senarai makanan popular dekat Malaysia yang patut anda rasai! 

CONTINUE READING

Jangan Menyesal Kalau Pergi Ipoh Tak Cuba 3 Jenis ‘Street Food Famous’ Ni

Ayam akan dikukus sehingga isinya lembut dan sedikit rasa kenyal apabila digigit. Dan taugeh pula adalah hidangan yang menambah tekstur ranggup apabila dimakan bersama ayam kukus. Jangan risau bagi tak nak makan dengan nasi anda juga boleh pilih untuk dimakan bersama kuey teow sup. Umpph sedapnya! 

CONTINUE READING
Donna